Η ένδειξη στο καντράν του αυτοκινήτου σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις -Τι πραγματικά σημαίνει

ένδειξη λαδιού κινητήρα

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι μια ένδειξη στον πίνακα οργάνων πολλών σύγχρονων αυτοκινήτων, καθώς ενημερώνει τον οδηγό για την κατάσταση ενός βασικού υγρού του κινητήρα.

Ακόμα και ο πιο άπειρος οδηγός γνωρίζει ότι το λάδι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κινητήρα και επωμίζεται τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της προστασίας των κινούμενων μεταλλικών μερών του.

Επίσης, κάθε άνθρωπος που κάθεται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου γνωρίζει ότι το λάδι πρέπει να αντικαθίσταται ανά συγκεκριμένα χιλιόμετρα και ανά ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

λάδι κινητήρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό διότι προϊόντος του χρόνου, το λάδι χάνει τις ιδιότητές του και υποβαθμίζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετριάσει τις τριβές μεταξύ των μεταλλικών μερών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μοτέρ του αυτοκινήτου μας.

Όσο κρίσιμη, ωστόσο, και να κρίνεται η αλλαγή του λαδιού, δεν είναι απίθανο να ξεχάσουμε να την πραγματοποιήσουμε, με αποτέλεσμα να θέσουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας σε κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κατασκευαστές φροντίζουν να υπενθυμίζουν στον οδηγό ότι έφτασε ή πλησιάζει η ώρα αντικατάστασης του λαδιού, μέσω μιας χαρακτηριστικής (δείτε την παρακάτω φωτογραφία) ένδειξης στον πίνακα οργάνων του οχήματος.

ενδειξη λαδιού κινητήρα

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι κατασκευαστές, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προσφέρουν μια πιο ακριβή ενημέρωση στον χρήστη προτιμούν μια διαφορετική ένδειξη που ενημερώνει για την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής του λαδιού, αναγράφοντας παράλληλα ένα ποσοστό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοχοι αυτών των μοντέλων πρέπει να γνωρίζουν ότι η εμφάνιση ενός ποσοστού που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 40% σημαίνει ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή λαδιού.

ένδειξη λαδιού κινητήρα

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μια τιμή της τάξης των 15 ποσοστιαίων μονάδων επιτρέπει στον οδηγό να διανύσει το πολύ 1.200 με 1.850 χλμ.

Επιτάσσει, ωστόσο, την αντικατάσταση του λαδιού, δεδομένου ότι μια αλλαγή στον τρόπο που οδηγούμε μπορεί να μειώσει ραγδαία το προσδόκιμο ζωής του υγρού.

Σημειώνεται ότι για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το υπολειπόμενο ζωής του λαδιού, χρησιμοποιούνται αισθητήρες που παρακολουθούν διάφορες παραμέτρους, όπως η στάθμη, η θερμοκρασία του λαδιού και τα διανυθέντα χιλιόμετρα συγκρίνοντάς τα με τη χιλιομετρική απόσταση που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή ως κατάλληλη για να γίνει η αλλαγή του λαδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ