Αυτοκίνητο και έντονη χιονόπτωση -Πώς προετοιμάζομαι σωστά για κάθε ενδεχόμενο

Χαμηλές θερμοκρασίες και αυτοκίνητο -Χιονόπτωση προετοιμασία

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» στην Αττική βρίσκεται προ των πυλών και η σωστή προετοιμασία οδηγών και αυτοκινήτου για την «υποδοχή» της μπορεί να γλιτώσει από πολλές κακοτοπιές.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στην Αττική όπου ήδη ισχύει ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων με αλυσίδες αλλά και το πρόστιμο των 80 ευρώ που επιβάλλεται σε ενδεχόμενο έλεγχο, αν ένα αυτοκίνητο κινείται στους δρόμους και δεν τις έχει στο πορτμπαγκάζ του.

Οι αλυσίδες χιονιού είναι το κύριο «όπλο» στην αντιμετώπιση της έντονης χιονόπτωσης και η ύπαρξη τους στο πορτμπαγκάζ είναι το βασικότερο προληπτικό μέτρο. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό με τους οδηγούς να μπορούν να λάβουν μια σειρά από μέτρα για να γλιτώσουν από δύσκολες καταστάσεις, ακόμη και όταν είναι σταματημένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σωστή θέση στάθμευσης

Η αρχή γίνεται από την θέση στάθμευσης του αυτοκινήτου, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα το αυτοκίνητο να παρκάρει σε γκαράζ. Στους δρόμους της πόλης, ειδικά τους πιο στενούς από αυτούς, φροντίζουμε να μην παρκάρουμε πάνω σε στροφές και διασταυρώσεις, ώστε στην περίπτωση έντονης χιονόπτωσης να μπορούν να ελιχθούν απροβλημάτιστα τα εκχιονιστικά και οι «αλατιέρες».

Αν παρκάρουμε παράλληλα πάνω στον δρόμο φροντίζουμε επίσης να έχουμε επαρκή απόσταση από το εμπρός και το πίσω όχημα ώστε να είμαστε σε θέση να απομακρύνουμε εύκολα το χιόνι που ενδέχεται να συγκεντρωθεί γύρω από το αυτοκίνητο.

Αλυσίδες χιονιού και προπόνηση

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί που έχουν στην κατοχή του αλυσίδες χιονιού ή τις έχουν προμηθευτεί πρόσφατα είναι να μην δοκιμάσουν να τις εφαρμόσουν στους τροχούς του αυτοκινήτου τους έστω και μία φορά πριν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι οδηγίες χρήσης τους και τα σχετικά video βοηθούν σίγουρα τα μέγιστα, η χρησιμότητά τους όμως είναι ελάχιστη όταν κληθεί ο οδηγός να τοποθετήσει τις αλυσίδες σε πραγματικές συνθήκες. Εκεί η προσωπική εμπειρία και γνώση να αναντικατάστατη.

Πριν λοιπόν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες για να κινηθείτε σε δημόσιο δρόμο καλό θα ήταν να τις τοποθετήσετε και να τις αφαιρέσετε από τους τροχούς του αυτοκινήτου σας μία ή δύο φορές, ώστε αν χρειαστεί, να το κάνετε στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και σωστά.

Παρκαρισμένο αυτοκίνητο και ενέργειες

Αν έχουμε παρκάρει σε δρόμο φροντίζουμε να σηκώσουμε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ ώστε να μην κολλήσουν πάνω του στην περίπτωση που χιονίζει και οι θερμοκρασίες πέσουν πολύ χαμηλά.

Επίσης ένας προληπτικός έλεγχος στα υγρά του αυτοκινήτου μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και σωτήριος σε κάποιες καταστάσεις, όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Εκτός από γεμάτο ρεζερβουάρ, πρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα του υγρού στο ψυγείο του κινητήρα αλλά και να φροντίσουμε να είναι γεμάτο το δοχείο του υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες και φυσικά το ρεζερβουάρ καυσίμου. Προσοχή, το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων δεν το συμπληρώνουμε με νερό βρύσης, μόνο με το κατάλληλο υγρό, το οποίο παγώνει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από το νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
parmpriz-pitsilistiria 3

Αν δεν σκοπεύουμε να οδηγήσουμε τις ημέρες που θα έχει κακοκαιρία θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε την μπαταρία του αυτοκινήτου και να την μεταφέρουμε στο σπίτι, ειδικά αν την χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια ή δεν χρησιμοποιούμε συχνά το αυτοκίνητο μας. Εφόσον έχουμε, καλό θα ήταν επίσης να την συνδέσουμε με συντηρητή.

Ελέγχουμε τέλος και τις πιέσεις των ελαστικών ώστε αυτές να βρίσκονται στα επίπεδα που συστήνει ο κατασκευαστής, ενώ η τοποθέτηση ενός μικρού φτυαριού στο πορτμπαγκάζ -για να μην το ψάχνουμε τελευταία στιγμή- είναι επίσης ένα προληπτικό μέτρο που θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ποικιλοτρόπως αν χρειαστεί να κινηθούμε με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ