Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα οδηγικά λάθη

Common driving mistakes 1

Όλοι κάνουμε λάθη στο τιμόνι, αλλά με λίγη παραπάνω προσοχή μπορούμε να οδηγούμε καλύτερα, ασφαλέστερα και πιο άνετα.

Η αλήθεια είναι ότι “φοβόμαστε” να σας πούμε ότι μπορεί να οδηγείτε λάθος τόσα χρόνια. Για αυτό τον λόγο εντοπίζουμε τα βασικά οδηγικά σφάλματα και βρίσκουμε την πιο γρήγορη και αποτελεσματική λύση.

Ανακύκλωση αέρα

Air circulation
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να έχετε μια αόριστη αντίληψη για την χρήση του πλήκτρου ανακύκλωσης αέρα και να θεωρείτε ότι πρέπει να το ενεργοποιήσετε όταν κινείστε πίσω από το παλιό φορτηγό ή λεωφορείο. Η αλήθεια βέβαια δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, οπότε καλά κάνετε και το χρησιμοποιείτε κατά αυτό τον τρόπο.

Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι η ανακύκλωση αέρα δεν βοηθά όταν θέλετε να ξεθαμπώσετε τα παράθυρα ένα χειμωνιάτικο πρωϊνό, ενώ αντίθετα επιταχύνει την ψύξη της καμπίνας κατά τους θερινούς μήνες.

Χειρόφρενο στα αυτόματα αυτοκίνητα

Ακόμα και ορισμένα σύγχρονα αυτοκίνητα με αυτόματο σασμάν δεν ενεργοποιούν το χειρόφρενο όταν επιλέξετε το P στον επιλογέα και σβήσετε τον κινητήρα, κουράζοντας τα γρανάζια της μετάδοσης. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να “τραβάτε” χειρόφρενο κάθε φορά που σταθμεύετε με το αυτόματο αυτοκίνητό σας.

Μην κολλάτε στον μπροστινό σας

Traffic Jam driving
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν κινείστε σε ένα μποτιλιάρισμα, φροντίστε να αφήνετε αρκετό χώρο από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να το προσπεράσετε πιο εύκολα εάν παρουσιάσει κάποια βλάβη, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να μειώσετε τις συνέπειες ενός ατυχήματος από αυτόκινητα που ακολουθούν.

Πιέστε αρκετά το πεντάλ φρένου

Εάν πρέπει να ακινητοποιηθείτε άμεσα, μην διστάσετε να “ανέβετε” πάνω στο πεντάλ του φρένου. Τα φρένα των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι πολύ ισχυρά και σε συνδυασμό με τα αντίστοιχης τεχνολογίας ελαστικά, μπορούν να σας επιβραδύνουν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Επίσης, όλα τα αυτοκίνητα από το 2004 και μετά έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό το ABS, οπότε πιέστε με όλη σας την δύναμη και αφήστε τα φρένα και τα ελαστικά να κάνουν την δουλειά τους.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα στο τιμόνι

Steering wheel buttons

Τα πολυλειτουργικά τιμόνια δημιουργήθηκαν πρωταρχικά για λόγους ασφάλειας και δευτερευόντως για λόγους ευκολίας. Μόλις συνηθίσετε την λειτουργία τους, θα παρατηρήσετε ότι αποσπάται λιγότερο η προσοχή σας από τον δρόμο, ενώ πραγματοποιούνται και πιο γρήγορα οι εντολές σας στο σύστημα πολυμέσων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελέγξτε τα ελαστικά

Ακούγεται απλό και είναι αρκετά σημαντικό να ελέγχουμε την κατάσταση των ελαστικών μας, αλλά δυστυχώς δεν χαίρουν ιδιαίτερης σημασίας από αρκετούς οδηγούς. Εξάλλου, τα ελαστικά του αυτοκίνητου μας αποτελούν την μόνη φυσική επαφή με το οδόστρωμα.

Για αυτό τον λόγο, ελέγχουμε κάθε 2 με 3 εβδομάδες τις πιέσεις και πραγματοποιούμε οπτικούς ελέγχους στο πέλμα και το προφίλ των ελαστικών.

Οδήγηση στο τυφλό σημείο

Driving in blind spot

Το να κινείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τυφλό σημείο ενός άλλου οδηγού, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Προσπαθήστε να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται με σκοπό να φύγετε από αυτό το σημείο.

Λανθασμένη θέση οδήγησης

Εάν θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκίνητου σας, θα πρέπει να κάθεστε και σωστά. Η εύρεση της σωστής θέσης οδήγησης είναι μια απλή υπόθεση. Σε ένα αυτοκίνητο με χειροκίνητο σασμάν, πατάτε το πεντάλ του συμπλέκτη μέχρι το τέλος της διαδρομής του. Το αριστερό σας πόδι πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένο. Εάν είναι τεντωμένο, φέρτε λίγο πιο μπροστά το κάθισμα. Αμέσως μετά εστιάστε στα χέρια. Θα πρέπει οι καρποί σας να ακουμπούν στο πάνω μέρος του τιμονιού, χωρίς να είναι τεχνωμένα τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις του τιμονιού, μην διστάσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το ύψος του καθίσματος, θα πρέπει να το φέρετε σε σημείο όπου η ορατότητα προς όλες τις πλευρές και τον πίνακα οργάνων είναι ανεμπόδιστη. Τέλος, προσαρμόστε το προσκέφαλο του καθίσματος. Θα πρέπει το άνω μέρος του να είναι στο ίδιο ύψος με το πάνω μέρος του κεφαλιού σας, λίγο πιο πάνω από τα αυτιά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ