Ατύχημα με 59χρονο στη ΛΕΑ: Πού πρέπει να κάθεστε για να είστε ασφαλείς

troxaio atixima lea simvoules

Μετά το συγκλονιστικό τροχαίο δυστύχημα στη ΛΕΑ το πρωί της περασμένης Κυριακής στην Εθνική Οδό, επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφαλούς στάθμευσης στη συγκεκριμένη λωρίδα. Πώς θα προστατευτείτε.

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης σηματοδότησε το τροχαίο δυστύχημα στη ΛΕΑ το πρωί της Κυριακής στο 297ο χλμ. της Ε.Ο., με θύμα έναν 59χρονο.

Όπως ανέφερε χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ και οργανωμένη επιχείρηση της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα για την παράνομη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης από τους οδηγούς.

Για τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων στη ΛΕΑ, πέρα από τις επικείμενες συντονισμένες δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτείται και η επίδειξη της μέγιστης δυνατής προσοχής από τη μεριά των οδηγών, οι οποίοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν ότι η συγκεκριμένη λωρίδα του δρόμου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, οι οδηγοί πρέπει να λαμβάνουν και τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος όσο είναι σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους στη ΛΕΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ατύχημα με 59χρονο στη ΛΕΑ: Πού πρέπει να κάθεστε για να είστε ασφαλείς

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. αδιαθεσία ενός οδηγούς), πρέπει να μετακινήσετε το όχημά σας στη ΛΕΑ, αφού πρώτα γνωστοποιήσετε – μέσω φωτεινών προειδοποιήσεων - την πρόθεσή σας να σταματήσετε στη λωρίδα.
 • Μόλις σταθμεύσετε στη ΛΕΑ, καλείστε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (θέση σε λειτουργία των alarm του οχήματός, τοποθέτηση τριγωνικής προειδοποιητικής πινακίδας, ανακλαστικό γιλέκο, κ.ο.κ.).
 • Πρέπει να θυμάστε ότι για τη μεγαλύτερη ασφάλειά σας θα πρέπει να εξέλθετε από το όχημά σας από την πλευρά του συνοδηγού και να σταθείτε πίσω από το προστατευτικό στηθαίο ασφαλείας.
 • Αφού έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω μέτρα, καλέστε τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης της εκάστοτε παραχωρησιούχου είτε από το κινητό σας είτε από τις τηλεφωνικές συσκευές ώστε να ειδοποιηθεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, αναφέροντας το σημείο στο οποίο βρίσκεστε (δείτε την μικρή πράσινη πλευρική πινακίδα χιλιομετρικής θέσης).
 • Περιμένετε την Κινητή Μονάδα Περιπόλου και Άμεσης Επέμβασης της παραχωρησιούχου, που θα σπεύσει σε βοήθειά σας.

Επιπλέον των παραπάνω, η χρήση της Λ.Ε.Α. για να σταματήσω το αυτοκίνητό μου θα πρέπει να γίνεται με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Μόνο στις 3 παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να σταματώ στη Λ.Ε.Α.:

 • Αν το αυτοκίνητό μου έχει πάθει βλάβη
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
 • Αν με σταματήσει η Τροχαία

Πότε να μην σταματήσω στη Λ.Ε.Α;

 • Εκτός από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, δεν σταματώ ποτέ στη Λ.Ε.Α π.χ. για να μελετήσω κάποιο οδικό χάρτη, να δω τη θέα, να μιλήσω στο τηλέφωνο κ.λπ.
 • Δεν περπατώ ποτέ πάνω στη Λ.Ε.Α.
 • Δεν σταματώ για να βοηθήσω κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη Λ.Ε.Α. Αφήνω τους επαγγελματίες να επέμβουν!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: almyrospress.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ