Άσχημη μυρωδιά στο air condition; Τι σημαίνει, πώς να την αντιμετωπίσεις

Air Condition

Κάθε άλλο παρά αθώα είναι η δυσάρεστη οσμή την οποία παράγει το air condition του αυτοκινήτου μας, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή μας.

Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μας είναι βλαβερά τόσο για το κλιματιστικό όσο και για την υγεία μας.

Η πάροδος του χρόνου και η ελλιπής συντήρηση, βοηθά στο να αναπτυχθούν μούχλα, μύκητες και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί στο σύστημα κλιματισμού. Η δημιουργία βακτηριδίων μπορεί να προκαλέσει και μια δυσάρεστη οσμή κατά την χρήση του κλιματιστικού, οπότε είναι σίγουρα η ώρα για ένα καλό καθάρισμα.

Εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που πραγματοποιήσατε συντήρηση και καθαρισμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλιματιστικό σας να είναι γεμάτο βρωμιά και βακτήρια. Για να καταλάβετε εάν το αυτοκίνητό σας χρειάζεται ενδελεχή αντιβακτηριδιακό καθαρισμό του συστήματος κλιματισμού, βεβαιωθείτε για τα παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Άσχημη οσμή του αέρα
  • Μειωμένη απόδοση του κρύου αέρα
  • Σας δημιουργεί αίσθημα ασφυξίας
Air condition

Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή και να προχωρήσετε σε καθαρισμό γιατί τα βακτήρια του συστήματος κλιματισμού προκαλούν αρκετά ζητήματα υγείας. Και αυτό γιατί όταν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο με το κλιματιστικό ανοιχτό και τα παράθυρα κλειστά, θα εισπνέετε τον αέρα που βγάζουν οι αεραγωγοί του κλιματιστικού. 

Αυτό σημαίνει ότι θα εισπνεύσετε και τα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτό μέσω του αέρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούν να προκληθούν πολλά προβλήματα υγείας – από μικροπονοκεφάλους έως πιο σοβαρά προβλήματα, όπως αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από βακτήρια στο σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου είναι τα εξής:

  • Πονοκέφαλος και υπνηλία
  • Βουλωμένη μύτη ή συνάχι
  • Αλλεργικές αντιδράσεις όπως φτέρνισμα ή βήχας
  • Βακτηριακές λοιμώξεις

Με δεδομένο ότι το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας είναι πάντα εκτεθειμένο σε σκόνη, βρωμιά και υγρασία, είναι φυσιολογικό να πολλαπλασιάζονται βακτήρια μέσα του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τις κοινές αιτίες των βακτηρίων και των μικροοργανισμών, όπως η μούχλα και η βρωμιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιβακτηριδιακό Σπρέι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιβακτηριακό σπρέι στους εσωτερικούς και εξωτερικούς αεραγωγούς για να απαλλαγείτε προσωρινά από τα βακτήρια μέσα στο αυτοκίνητό σας. Όταν το χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να υπάρχει κανείς μέσα στο αυτοκίνητο και το αφήνουμε να δράσει για περίπου 30 έως 60 λεπτά. Μετά αερίζουμε καλά την καμπίνα και μπορούμε να οδηγήσουμε.

Καθαρίστε τους αεραγωγούς

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας επιπλέον τρόπος για να καθαρίσετε προσωρινά το κλιματιστικό σας είναι να σκουπίσετε μέσα και έξω τους αεραγωγούς. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί (ή μπατονέτες) και μουσκέψτε το με ξύδι. Στη συνέχεια σκουπίστε καλά τους αεραγωγούς του κλιματιστικού σας για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας αντί για ξύδι.

Καθαρίστε ή αλλάξτε το φίλτρο αέρα

Ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τη μούχλα και οποιεσδήποτε άλλες πηγές βακτηρίων στο σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου σας. Το ιδανικό είναι να αλλάζετε το φίλτρο αέρα της καμπίνας κάθε χρόνο ή το πολύ κάθε δύο έτη.

Εάν πιστεύετε ότι το σύστημα κλιματισμού του αυτοκίνητου σας έχει μαζέψει υπερβολική βρωμιά και βακτήρια, είναι καλύτερο να ελέγξει το σύστημα ένα επαγγελματίας. Μην ξεχνάμε ότι οι εξειδικεμεύνοι μηχανικοί έχουν τα απαραίτητα εργαλεία και τις δεξιότητες για να απομακρύνουν αποτελεσματικά τη μούχλα από το κλιματιστικό σας, καθιστώντας το ασφαλές για την υγεία σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας. Αρχικά, θα πρέπει να διατηρείτε το εσωτερικό του αυτοκινήτου καθαρό, να μην κρατάτε σκουπίδια και να πλένετε τακτικά τα πατάκια.

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε τακτικά το αυτοκίνητό σας, να σκουπίζετε τους αεραγωγούς και να ανοίγετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου στην ρύθμιση της απόψυξης, κάθε εβδομάδα για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ