Ασφάλιση αυτοκινήτου: Προσοχή στα ψιλά γράμματα

ασφάλεια αυτοκινήτου

Ασφαλίζεις το αυτοκίνητό σου ηλεκτρονικά με βάση την τιμή ή προτιμάς τον ασφαλιστικό πράκτορα που εμπιστεύεσαι για χρόνια; Σε κάθε περίπτωση τα ψιλά γράμματα κάνουν τη διαφορά.

Εύκολη ή δύσκολη υπόθεση η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου; Εκ πρώτης όψεως, μάλλον απλή, καθώς με μέσω των πολυάριθμων ηλεκτρονικών πλατφορμών, μπορείς να το κάνεις με λίγο μόνο clicks από το κινητό σου. Ωστόσο, στην πράξη, τα πράγματα δείχνουν να είναι λίγο πιο περίπλοκα, με τη συμβολή του εκάστοτε ασφαλιστικού συμβούλου να είναι καθοριστική. Και αυτό γιατί, τα ψιλά γράμματα που περιλαμβάνονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορεί να μας δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Με βάση τα όσα μας δήλωσαν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, παρακάτω αναλύουμε 6 περιπτώσεις «Ψιλών Γραμμάτων» που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των ιδιοκτητών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσοχή στην απαλλαγή

Σε περιπτώσεις μεικτής ασφάλισης ο κάτοχος του οχήματος συμφωνεί εξ αρχής ένα ποσό απαλλαγής. Αν για παράδειγμα έχετε υπογράψει συμβόλαιο με απαλλαγή 500 ευρώ για ζημιές, έως αυτό το ποσόν απαιτείται να το καλύψετε με δικά σας χρήματα. Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσόν απαλλαγής, τόσο μικρότερο είναι το ασφάλιστρο. Διευκρινίστε εξ αρχής ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος και όπως μας τόνισαν παράγοντες της αγοράς, η ύπαρξη μικτής ασφάλειας καλό θα είναι να συνοδεύεται από ένα μικρό ποσό απαλλαγής ώστε να μην απαιτείται να χρεώνεστε σε περιπτώσεις μικροζημιών.

ασφάλιση αυτοκινήτου

Μείωση αξίας οχήματος

Κάθε έτος η ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να αναπροσαρμόζει την αξία του ασφαλισμένου οχήματος. Δηλαδή την αξία του με βάση την οποία θα αποζημιωθείτε σε περίπτωση κλοπής ή ολικής καταστροφής, εάν φυσικά διαθέτετε τις συγκεκριμένες καλύψεις. Η ασφαλιζόμενη αξία του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να μειώνεται χρόνο με το χρόνο ώστε το ασφάλιστρο να γίνεται πιο χαμηλό και ταυτόχρονα θα πρέπει να ανταπεξέρχεται στην τρέχουσα εμπορική αξία του. Άρα θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά την κάθε αναπροσαρμογή σε συνεργασία με τον ασφαλιστή σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερική κλοπή

Πολλές φορές τα «οικονομικά» πακέτα που θα βρείτε στην αγορά καλύπτουν τα μέρη που θα αφαιρεθούν, αλλά όχι τις ζημιές που θα προκληθούν στο όχημα κατά τη διάρκεια της κλοπής. Για να καλυφθείτε για το σύνολο των ζημιών που αποτελούν προϊόν μερικής, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιό σας.

ασφάλιση αυτοκινήτου

Κάλυψη αερόσακων

Συνήθως τα ποσά που ορίζονται δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, ανάλογα με το μοντέλο που έχετε το κόστος επισκευής αερόσακων μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Και σε αυτό το σημείο, πρέπει να γνωρίζετε εξ αρχής την αναλογία ασφαλίστρου και κόστους επισκευής σε περίπτωση ατυχήματος.

αερόσακοι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θραύση κρυστάλλων

Παρόμοια δεδομένα ισχύουν και στον τομέα της θραύσης κρυστάλλων. Το ποσόν που συνήθως καλύπτεται ενδέχεται -κατά περίπτωση- να μην ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος. Αν έχετε συμφωνήσει μια κάλυψη της τάξης των 800 ευρώ και έχετε στην κατοχή σας ένα ακριβό premium μοντέλο, πιθανότατα θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διαφορά από την τσέπη σας. Επίσης, ειδική συμφωνία κάλυψης απαιτείται όταν έχετε ηλιοροφή ή γυάλινη οροφή. Σε διαφορετική περίπτωση η θραύση τους δεν καλύπτεται.

θραύση κρυστάλλων

Προσοχή στο δελτίο ΚΤΕΟ

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η εμπλοκή σε ατύχημα απαιτεί μεγάλες αποζημιώσεις, ενδέχεται να ελεγχθεί η καταλληλόλητα του οχήματος με βάση την ισχύ του δελτίου ελέγχου από ΚΤΕΟ. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που το ίδιο έγγραφο θα σας ζητηθεί σε περιπτώσεις ολικής κλοπής ώστε να εξακριβωθεί αν το αυτοκίνητο ήταν σε κανονική χρήση ή παρατημένο. ,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ