Σου έκλεψαν το αυτοκίνητο; Πότε δεν θα πάρεις ούτε ευρώ

κλοπές αυτοκινήτων

Με φόντο την αύξηση κρουσμάτων παραβατικότητας στους δρόμους, η ασφαλιστική κάλυψη κλοπής αυτοκινήτου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ποιες εξαιρέσεις κρύβονται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα;

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ασφαλιστική κάλυψη κλοπής είναι, πλέον, μια αρκετά προσιτή υπηρεσία, την οποία είναι απαραίτητο να την έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανεξάρτητα με το εάν διαθέτουν κλειστό χώρο στάθμευσης ή όχι. Και αυτό γιατί, σε οποιοδήποτε απρόοπτο γεγονός, όπου κάποιος επιτήδειος μας έκλεψε το αυτοκίνητο, η ασφαλιστική εταιρεία θα μας αποζημιώσει με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αντικατάστασή του χωρίς να απαιτηθεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πάμε να δούμε ορισμένα βασικά πράγματα γύρω από την ασφάλιση κλοπής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε σε καλύπτει – Πότε και πως αποζημιώνεσαι

Εφόσον, λοιπόν, έχει κάλυψη κλοπής στο ασφαλιστήριο πρόγραμμά του, ο ιδιοκτήτης αποζημιώνεται συνήθως 3 μήνες μετά το περιστατικό, εφόσον το αυτοκίνητό του δε βρεθεί. Αν βρεθεί εντός του παραπάνω διαστήματος, τότε η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την καταβολή αποζημίωσης. Ωστόσο, αν το όχημα δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση όταν βρεθεί, δηλαδή έχουν αφαιρεθεί από πάνω του σημαντικά μέρη του εσωτερικού και ο κινητήρας, ο καταναλωτής μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει να λάβει το σύνολο του ποσού που δικαιούται. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το σημείο αποτελεί η κάλυψη μερικής κλοπής που εξασφαλίζει – στην περίπτωση που βρεθεί το όχημα – πως θα αποζημιωθείτε για μέρη του αυτοκινήτου που θεωρούνται απαραίτητα για τη λειτουργία του.

Τα ψιλά γράμματα στην ασφάλεια κλοπής

 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην απαλλαγή που προβλέπει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
 • Ελέγχετε σε ετήσια βάση την ασφαλιζόμενη αξία του οχήματός σας (από κοινού με τον ασφαλιστή θα πρέπει να αναπροσαρμόζετε την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου)
 • Σε περίπτωση κάλυψης μερικής κλοπής, ορισμένα μέρη, όπως για παράδειγμα το ηχοσύστημα, περιλαμβάνονται κατόπιν ξεχωριστής συμφωνίας.
 • Ενδέχεται να μην αποζημιωθείτε σε περίπτωση κλοπής αν αποδειχθεί πως το συμβάν οφείλεται σε δική σας αμέλεια (πολλές φορές απαιτείται να προσκομίσετε στην ασφαλιστική εταιρεία και τα δύο κλειδιά του οχήματος σαν απόδειξη του περιστατικού).
 • Σε περίπτωση κλοπής θεωρείται απαραίτητη η δήλωση του περιστατικού στις Αστυνομικές Αρχές και η αναλυτική καταγραφή του συμβάντος και κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων.
 • Αν όμως το αυτοκίνητο βρεθεί εντός τριμήνου, έχει φθορές και έχετε επιπλέον ασφάλεια μερικής κλοπής, τότε θα ζητήσετε από την ασφαλιστική εταιρία αποστολή πραγματογνώμονα, προκειμένου να εκτιμηθεί το ύψος της ζημιάς και ανάλογα το ύψος της, είτε θα αποζημιωθείτε για αυτή, είτε αν είναι μεγάλη θα αποζημιωθείτε συνολικά.
 • Αν το αυτοκίνητο βρεθεί μετά από 90 ημέρες αφού έχετε λάβει την αποζημίωσή κλοπής, ανήκει προφανώς στην ασφαλιστική εταιρία και υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες επαναγοράζουν το όχημά τους επιστρέφοντας την αποζημίωση.

Τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν

 • Δήλωση από το αστυνομικό τμήμα περί μη ανεύρεσης του αυτοκινήτου με τη συμπλήρωση 3 μηνών από τη μήνυση κατά αγνώστων.
 • Η γνήσια ή μία φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας, αν υπάρχουν.
 • Αποδεικτικό πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.
 • Τα κλειδιά του αυτοκινήτου και αν υπάρχει το μπουτόν του συναγερμού.
 • Συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο όπου θα γίνει η μεταβίβαση του αυτοκινήτου στην ασφαλιστική εταιρεία.
 • Φωτοτυπία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης όπου να εμφανίζεται και η κατοχή του οχήματος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ