Έτσι στήνονται οι απάτες με τις αγγελίες αυτοκινήτων στο Internet -Πώς να τις αποφύγεις

Used Car Market 1

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προκειμένου να πιάνουν στα «δίχτυα» τους υποψήφιους αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο των απατών μέσω διαδικτύου, με τις σπείρες να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους οδηγούς, με δόλωμα αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Είναι γεγονός ότι οι απατεώνες εφευρίσκουν όλο και περισσότερους τρόπους προκειμένου να κάμψουν τις όποιες δικλίδες ασφαλείας και να πιάσουν στα «δίχτυα» τους τα θύματά τους. Παρ’ όλα αυτά, η δράση των αετονύχηδων μπορεί να αποκαλυφθεί, εφόσον ο υποψήφιος αγοραστής εστιάσει σε κάποιες λεπτομέρειες.

απάτες με μεταχειρισμένα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραποιημένες φωτογραφίες

Άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το προς πώληση αυτοκίνητο των απατεώνων είναι… ανύπαρκτο. Και γι’ αυτό το λόγο, οι επιτήδειοι πρέπει να αντλήσουν φωτογραφικό υλικό από αυτοκίνητα που πωλούνται από νόμιμες επιχειρήσεις.

Για να παρουσιάσουν, ωστόσο, το αυτοκίνητό τους ως δικό τους, προβαίνουν στην παραποίηση των εικόνων, προβαίνοντας στην επεξεργασία τους κάτι που περιλαμβάνει το σβήσιμο τυχόν εμπορικών σημάτων της εκάστοτε επιχείρησης, αλλά και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιτήδειοι προκειμένου να παρουσιάσουν ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό (σ.σ. και να γίνουν επομένως πιο πειστικοί) ενδέχεται να έχουν αντλήσει εικόνες από διαφορετικές επιχειρήσεις που πωλούν ένα πανομοιότυπο αυτοκίνητο.

Οι χρήστες, λοιπόν, πρέπει να κοιτάζουν εξονυχιστικά τις δημοσιευμένες φωτογραφίες, προσέχοντας αν αυτές είναι από διαφορετικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετό καιρό η Google προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες για αντίστροφη αναζήτηση εικόνων μέσα από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, ώστε να εντοπίσουν παρόμοιες εικόνες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

απάτες με μεταχειρισμένα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοκίνητα σε εξευτελιστικές τιμές

Πιθανότατα ο απατεώνας να προσφέρει το αυτοκίνητο σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, παρουσιάζοντάς το ως προϊόν εισαγωγής από το εξωτερικό κ.ο.κ.

Η τιμή, ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραπλανά και να σαγηνεύει τον υποψήφιο αγοραστή, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αυτός που παριστάνει τον πωλητή δεν μπορεί να παρουσιάσει την απαραίτητη τεκμηρίωση, μέσω εγγράφων.

Άρνηση του πωλητή να δει τον αγοραστή από κοντά

Ένα απατεώνας θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει να συναντήσει τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο από κοντά. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βάλει τον αγοραστή σε υποψίες είναι η επιμονή του πωλητή ώστε η επικοινωνία να γίνει μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων SMS ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου (emails).

Τον κώδωνα του κινδύνου θα πρέπει να κρούσει, επίσης, το γεγονός ότι αυτός επιμένει αρνείται οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία, με το πρόσχημα ότι είναι (συνεχώς) απασχολημένος.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να δοθούν χρήματα ως προκαταβολή μέχρι να υπάρξει επαφή με τον ιδιοκτήτη και το προς πώληση αυτοκίνητο, ενώ δεν πρέπει να απουσιάζουν το βιβλίο συντήρησης, η κάρτα ελέγχου καυσαερίων, το ΚΤΕΟ, η ασφάλισή του και άλλα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγηθεί νόμιμα.

Μη αξιόπιστες ιστοσελίδες

Πολλοί απατεώνες αναρτούν τις αγγελίες σε ιστοσελίδες που είναι ιδιαίτερα πρόχειρες και έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να εξαπατήσουν τον υποψήφιο αγοραστή.

Στις εν λόγω ιστοσελίδες επίσης ενδέχεται να υπάρχει και κάποια στήλη με σχόλια δήθεν προηγούμενων αγοραστών που έχουν μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και από την κατάσταση του αυτοκινήτου που απέκτησαν.Ο υποψήφιος αγοραστής δεν θα πρέπει να παραπλανηθεί από τις όποιες κριτικές, ειδικά εφόσον αυτές δείχνουν τυποποιημένες και αποθεωτικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ