Άναψε το λαμπάκι του «check engine»; Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις

Check engine 1

Ένα σφάλμα στον κινητήρα ή σε κάποιο εξάρτημά του θα ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη ενδεικτική λυχνία, επομένως καλό είναι να γνωρίζετε για πόσα χλμ. μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια.

Τα «λαμπάκια» του πίνακα οργάνων, οι ενδεικτικές λυχνίες, χωρίζονται σε τρεις τύπους ανάλογα με το χρώμα: πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα μας ενημερώνει για κάποιο πρόβλημα ή σφάλμα σε κάποιο μηχανικό μέρος.

Οι πράσινου χρώματος ενδεικτικές λυχνίες είναι ενημερωτικές και οι πορτοκαλί υποδηλώνουν κάποιο σφάλμα, όχι επικίνδυνο. Οι κόκκινες λυχνίες όμως μας ενημερώνουν για βλάβη που πρέπει να επισκευαστεί επειγόντως.

check engine 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το λαμπάκι του check engine, η συγκεκριμένη ενδεικτική λυχνία έχει πορτοκαλί χρώμα και ας πούμε, εμπίπτει στην κατηγορία προβλημάτων μεσαίου επιπέδου. Το σχήμα του παραπέμπει σε κινητήρα και είτε αναβοσβήνει είτε παραμένει μόνιμα αναμμένο.

Μερικά από τα προβλήματα που μας μαρτυρά η ένδειξη του check engine αφορούν τον αισθητήρα λάμδα ή ένα σφάλμα στο ηλεκτρικό σύστημα. Ή μπορεί να μας ενημερώνει για πρόβλημα στο τούρμπο, το οποίο μάλιστα δεν λειτουργεί σωστά. Ανάλογα δηλαδή με το ποιες άλλες ενδεικτικές λυχνίες ανάβουν, μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα.

check engine 3

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι για τους οποίους ανάβει το check engine. Μπορεί για παράδειγμα να είναι χαμηλή η τάση της μπαταρίας, να έχει βλάβη η MAF, να έχει βουλώσει η EGR ή να υπάρχει και κάποια δυσλειτουργία στους κυλίνδρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένες φορές όμως μπορεί να ανάψει η προειδοποιητική λυχνία γιατί το αυτοκίνητο έχει μείνει για καιρό ακινητοποιημένο. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, όπως για παράδειγμα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι ή πίεση στο γκάζι, που η ενδεικτική λυχνία σβήνει. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να πάτε σε κάποιο συνεργείο.

Σε κάθε περίπτωση, το άναμμα της ενδεικτικής λυχνίας δεν απαιτεί την άμεση διακοπή της λειτουργίας του κινητήρα. Εάν παρατηρήσετε για παράδειγμα ένα τρέμουλο ή έναν ασυνήθιστο ήχο από τον κινητήρα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να διακόψετε την οδήγηση.

check engine 4

Γενικά, η ενδεικτική λυχνία του check engine μεταφράζεται σε κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται περισσότερο με την απόδοση του κινητήρα και την λειτουργία του. Όταν ανάψει, ο κινητήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά δεν θα δίνει το 100% της ισχύος του.

Ακόμα και αν μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας, θα πρέπει να κανονίσετε ένα ραντεβού με τον μηχανικό σας για να εντοπίσετε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσετε στην επισκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ