Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο κλιματισμός του αυτοκινήτου θέλει επισκευή;

Air Condition στο αυτοκίνητο - Πώς καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται επισκευή;

Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου φροντίζει για την άνεση αλλά και την ασφάλειά μας και γι' αυτούς τους λόγους θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα η παρουσία του air conditon θεωρείται στις μέρες μας ως ένα αναπόσπαστο και εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι του στάνταρ εξοπλισμού, πολύ απλά γιατί με αυτό μπορούμε να ρυθμίζουμε εύκολα και γρήγορα την θερμοκρασία στην καμπίνα σε επίπεδα που θεωρούμε ιδανικά για τις συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το air condition ή ο κλιματισμός, όπως τον ονομάζουμε στην πιο εξελιγμένη του μορφή, θεωρείται σήμερα δεδομένος, ωστόσο αυτό δεν ήταν πάντα έτσι ακόμη και να κοιτάξει κάποιος μόλις μερικές 10ετίες πίσω στην ιστορία των τεσσάρων τροχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη συσκευή έκανε την εμφάνισή της πριν από 140 χρόνια, όχι σε αυτοκίνητο αλλά σε άμαξα. Ήταν τότε που ο William Whiteley τοποθέτησε μεγάλα κομμάτια πάγου σε μια κάσα κάτω από την άμαξα με ένα ανεμιστήρα που έπαιρνε κίνηση από τους τροχούς να μεταφέρει τον δροσερό αέρα στο εσωτερικό.

Η General Motors ήταν η πρώτη που πειραματίστηκε με ένα air condition για αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας το άλλοτε δημοφιλές αλλά απαγορευμένο πλέον ψυκτικό αέριο R12 στις αρχές της 10ετίας του 1930. Η πρώτη εμπορική εφαρμογή έγινε το 1939 από την επίσης αμερικάνικη Packard, ωστόσο δεν είχε μεγάλη επιτυχία λόγω της τιμής του αρχαίου με τα σημερινά δεδομένα συστήματος που πλησίαζε τα 5.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την αξία του να είναι αδιαμφισβήτητη, σήμερα το air condition έχει παρουσία στον στάνταρ εξοπλισμό των περισσότερων σύγχρονων αυτοκινήτων και όπως με τα περισσότερα περιφερειακά συστήματα και αυτό χρειάζεται περιοδική συντήρηση για να λειτουργεί πάντα σωστά και να εκπληρώνει το δύσκολο έργο του.

Ως σύστημα που ρυθμίζει και κρατά σταθερή την θερμοκρασία του αέρα εντός της καμπίνας είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει κανείς πότε το air condition δεν λειτουργεί σωστά ακόμη και αν έχει περάσει πρόσφατα από σέρβις.

Το «σύμπτωμα» που γίνεται άμεσα αντιληπτό ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και μας δείχνει ότι το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μας δεν λειτουργεί σωστά είναι η αδυναμία του να ψύξει την καμπίνα του αυτοκινήτου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Με τον ανεμιστήρα να λειτουργεί, η εν λόγω αδυναμία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην έλλειψη της απαραίτητης ποσότητας ψυκτικού ή σε βλάβη που μπορεί να έχει υποστεί ο συμπιεστής του air contidition με αποτέλεσμα το ψυκτικό να μην μπορεί να κάνει τον κύκλο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση αν αντιληφθούμε δυσλειτουργία στο air condition του αυτοκινήτου μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε άμεσα το συνεργείο της επιλογής μας ώστε να μειώσουμε το ρίσκο να δημιουργηθεί κάποια μεγαλύτερη βλάβη στο κλιματιστικό.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ