Ο άγνωστος μηχανισμός στην πόρτα των αυτοκινήτων -Πότε και γιατί πρέπει να τον ενεργοποιείς

lock door kids

Εξίσου αποτελεσματικός με τα πιο σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας είναι ένας απλός μηχανισμός που απαντάται στα αυτοκίνητα.

Η ασφάλεια των επιβατών είναι το «Α» και το «Ω» στις μετακινήσεις μας, κάτι που γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην εξέλιξη σχετικών συστημάτων.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου των τεσσάρων τροχών έχει στραφεί πάνω στα τεχνολογικά προηγμένα συστήματα που -μεταξύ άλλων- αποτρέπουν την ακούσια αλλαγή λωρίδας, φρενάρουν μέχρι την ακινητοποίηση το όχημα σε περίπτωση που εντοπιστεί εμπόδιο και διασφαλίζουν ότι ο οδηγός δεν θα αποκοιμηθεί πίσω από το τιμόνι.

Υπάρχουν δε και κάποιοι μηχανισμοί που μολονότι δεν διεκδικούν δάφνες μηχανικής πολυπλοκότητας αποδεικνύονται σωτήριοι μεριμνώντας για την ασφάλειά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πίσω πόρτα αυτοκινήτου

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η λεγόμενη «παιδική κλειδαριά», η οποία με πολύ απλά λόγια εμποδίζει τα παιδιά στα πίσω καθίσματα να ανοίξουν την πόρτα.

Μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί μικρής ηλικίας δεν έχει επίγνωση των κινδύνων που ενέχει το άνοιγμα της πόρτας όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει ή όταν το ΙΧ είναι σταματημένο και δεν έχει προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος για το αν διέρχεται -επί παραδείγματι- μια μοτοσικλέτα.

Απαγορευτικό στο άνοιγμα των πίσω θυρών υψώνουν οι κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά. Αυτές βρίσκονται στο πίσω άκρο κάθε μίας από τις πίσω πόρτας και πρέπει να ρυθμιστούν ξεχωριστά για κάθε πόρτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι σε άλλα μοντέλα υπάρχει ένα διακοπτάκι μέσω του οποίου γίνεται το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα των θυρών (δείτε την παραπάνω φωτογραφία), ενώ σε άλλα αυτοκίνητα πρεπει να εισάγουμε το κλειδί του αυτοκίνητου μας σε μια υποδοχή και να το στρίψουμε κατά ένα τέταρτο (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

Όταν οι παιδικές κλειδαριές είναι ενεργοποιημένες τα παιδιά δεν μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες από μέσα, αλλά εμείς μπορούμε να τις ανοίξουμε μέσω της χειρολαβής που υπάρχει στο εξωτερικό της θύρας.

Τέλος, τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα ενδέχεται να έχουν ηλεκτρικές παιδικές κλειδαριές. Σε αυτήν την περίπτωση το κλείδωμα και ξεκλείδωμα τον πίσω θυρών γίνεται μέσω ενός κουμπιού που βρίσκεται δίπλα στα γνωστά σε όλους μας μπουτόν για το άνοιγμα/κλείσιμο των παραθύρων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ένας στους τέσσερις γονείς είχε βιώσει την τρομακτική εμπειρία το παιδί τους να ανοίξει μία από τις πίσω πόρτες ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ