Το άγνωστο κόλπο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου -Πώς και γιατί μπορεί να σε σώσει

ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές, αλλά όχι μόνο με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε. Ένα εξάρτημα αυτού του σωτήριου μηχανισμού, μπορεί να φροντίσει και για τον απεγκλωβισμό μας.

Η ζώνη ασφαλείας αποτελεί τον «φύλακα άγγελο» κάθε επιβάτη ενός αυτοκινήτου, με δεδομένο ότι περιορίζει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τον κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια. Οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.

Η ζώνη ασφαλείας, ωστόσο, δεν σώζει ζωές αποκλειστικά συγκρατόντας τους επιβάτες στη θέση τους, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και με έναν ακόμη τρόπο: Ειδικότερα, σε περίπτωση που κατά το ατύχημα επέλθει εγκλωβισμός των επιβατών στο όχημα, αυτοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πόρπη (σ.σ. το μεταλλικό μέρος της ζώνης) προκειμένου να σπάσουν το παράθυρο και να εξέλθουν από το αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, για να επέλθει ο θρυματισμός του παραθύρου μέσω της πόρπης, απαιτείται η καταβολή μεγάλης προσπάθειας από τον άνθρωπο που καταφύγει στη συγκεκριμένη λύση.

σπασμένα παράθυρα

Μην ξεχνάμε ότι… καθ’ ύλην αρμόδιο για το σπάσιμο των παραθύρων είναι το λεγόμενο «σφυρί εκτάκτου ανάγκης αυτοκινήτου» με το οποίο τα παράθυρο γίνονται θρύψαλλα… άκοπα. Πρόκειται για ένα aftermarket προϊόν που δεν ανήκει στον εξοπλισμού του αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ζώνη ασφαλείας αυτοκίνητου μυστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζώνες ασφαλείας έχουν και άλλες «κρυφές» λειτουργίες. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο «μείνει» στον δρόμο, ο οδηγός μπορεί να τραβήξει μέχρι τέρμα τη ζώνη ασφαλείας του και στη συνέχεια να κλείσει την πόρτα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να περάσει το σώμα του μέσα από τη ζώνη και να σπρώξει το όχημά του για μερικά μέτρα, «ρυμουλκώντας» το σε ένα ασφαλές σημείο.

ζώνη ασφαλείας αυτοκίνητου μυστικά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, στη βάση της ζώνης ασφαλείας υπάρχει μια ετικέτα όπου αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής της ζώνης ασφαλείας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που η ημερομηνία παραγωγής του αυτοκινήτου είναι προγενέστερη της ημερομηνίας της ζώνης, τότε πιθανότατα το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί σε ατύχημα.

Με αυτό τον τρόπο, ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου ΙΧ μπορεί να προστατευτεί από έναν επιτήδειο που του παρέχει ψευδείς πληροφορίες για το προς πώληση αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ