Αφήνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου στην τσέπη -Γιατί κινδυνεύεις, πώς να προστατευτείς

Κλειδί αυτοκινήτου

Εξαιρετικά επικίνδυνη τείνει να αποδειχθεί η συνήθεια να διατηρούμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας σε κοινή θέα ή ακόμα και σε μια απροστάτευτη τσέπη.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εγκαταλείψει τη λύση του παραδοσιακού κλειδιού, υιοθετώντας το περίφημη «key-less entry» εκμεταλλεύονται πλέον οι αετονύχηδες, καθιστώντας την κλοπή ενός οχήματος σε μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση.

Αυτό που επί της ουσίας πραγματοποιούν οι «επαγγελματίες» στις κλοπές των αυτοκινήτων είναι να «αντιγράφουν» με ειδικό εξοπλισμό το «σήμα» το οποίο εκπέμπει ένα σύγχρονο «κλειδί».

Από εκεί και πέρα τα πράγματα απλοποιούνται, καθώς από τη στιγμή που έχουν δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο του κλειδιού, μπορούν όχι μόνον να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αλλά και να θέσουν σε λειτουργία τον κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλειδί αυτοκινήτο

Η διαδικασία αυτή διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει αντιληπτή. Μάλιστα η συγκεκριμένη μεθοδολογία προσφέρει την ευελιξία στους αετονύχηδες να «χτυπήσουν» όταν εκείνοι το επιλέξουν, αρπάζοντας εν ριπή οφθαλμού το αυτοκίνητο.

Η νέα ψηφιακή κερκόπορτα των αυτοκινήτων αποτελεί την αιτία πίσω από την ραγδαία αύξηση των ανεξιχνίαστων κλοπών οχημάτων, προκαλώντας τη δικαιολογημένη ανησυχία ιδιοκτητών και αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 στη γειτονική Ιταλία, το 85% των επιθέσεων σε αυτοκίνητα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της υποκλοπής του ψηφιακού σήματος, ενώ υπολογίζεται ότι το 50% των οχημάτων που έχουν κλαπεί έχουν πέσει θύματα των hi-tech μακρυχέριδων.

Κλειδί αυτοκινήτο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα οι «ειδικοί» έχουν εκδώσει οδηγίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προστατευτεί κανείς από την υποκλοπή του ψηφιακού κλειδιού, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες κλοπής ενός αυτοκινήτου.

Το να διατηρούμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε ασφαλές σημείο του σπιτιού, μακριά από πόρτες και τους εξωτερικούς τοίχους θα μπορούσε να αποτρέψει την προσπάθεια υποκλοπής του ψηφιακού σήματος, ενώ μέτρα οφείλουμε να παίρνουμε και όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Το κλειδί του αυτοκινήτου θα πρέπει να παραμένει μακριά από τα αδιάκριτα μάτια αλλά πολλές φορές δεν αρκεί ούτε αυτό, καθώς ακόμα κι αν βρίσκεται στην τσέπη μας, το γεγονός αυτό δεν το καθιστά λιγότερο ευάλωτο.

Κλειδί αυτοκινήτου

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αξεσουάρ που σχετίζονται με την προστασία των συγκεκριμένων «κλειδιών» γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά πρόκειται για ειδικές θήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στα συστήματα εντοπισμού σήματος να αποκτήσουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα που εκπέμπει το κλειδί.

Μάλιστα οι θήκες αυτές λειτουργούν και ως προστατευτικό περίβλημα, αποτρέποντας τη φθορά από τη χρήση, ενώ το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό, ξεκινώντας από τα 10 ευρώ και προσφέροντας τη δυνατότητα φιλοξενίας και πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ