8 τρόποι για να μην αδειάσει ποτέ το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου

8 τρόποι για να μην αδειάσει ποτέ το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου 2023

Ο οδηγός που φέρεται έξυπνα πίσω από το τιμόνι απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη κατά τις μετακινήσεις του, μεταξύ των οποίων είναι και η οικονομία καυσίμου.

Αφήνοντας εκτός την επιλογή… μη χρήσης ενός αυτοκινήτου στην καθημερινότητα ακολουθούν οχτώ τρόποι για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας με το όφελος για το πορτοφόλι του οδηγού να είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό.

Η συνετή οδήγηση σώζει καύσιμο και ευρώ

Η συμπεριφορά του οδηγού και ο τρόπος χειρισμού του αυτοκινήτου παίζουν τεράστιο ρόλο στην αύξηση ή μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας πάντα ομαλά και διατηρώντας σταθερή ταχύτητα κίνησης ο οδηγός μπορεί να πετύχει μείωση της κατανάλωσης που μπορεί να ξεπεράσει το 35% σε σχέση με το αν οδηγούσε επιθετικά -ειδικά στο αστικό περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σωστή σχέση κιβωτίου τη σωστή στιγμή

Η σωστή επιλογή σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων έχει σημαντικά οφέλη στην μείωση της κατανάλωσης. Με την ταχύτητα σταθερή, μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο μειώνει τις περιστροφές του κινητήρα και κατά συνέπεια και την κατανάλωση καυσίμου.

Ωστόσο η μεγάλη σχέση στο κιβώτιο δεν είναι πανάκεια. Για παράδειγμα αν χρειαστεί να προσπεράσουμε είναι προτιμότερο να κατεβάσουμε τουλάχιστον μία ή δύο σχέσεις στο κιβώτιο και να ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τη διαδικασία από το βυθίσουμε το δεξί πεντάλ με 5η ή 6η ταχύτητα και να περιμένουμε πολλή ώρα για να ολοκληρώσουμε την προσπέραση.

Τα όρια ταχύτητας είναι και οικονομικά

Η οδήγηση εντός των ορίων ταχύτητας ενός δρόμου δεν είναι μόνο υποχρεωτική από το νόμο και θεμιτή για λόγους οδικής ασφάλειας αλλά εξυπηρετεί τα μέγιστα και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ακόμη καλύτερα εφόσον κινούμαστε με ακόμη μικρότερη ταχύτητα, ειδικά στον αυτοκινητόδρομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, σε αυτοκινητόδρομο με όριο τα 130 χλμ./ώρα, η κίνηση ενός αυτοκινήτου με 110 χλμ./ώρα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο πορτοφόλι του οδηγού αφού η σημαντική μείωση στην αεροδυναμική αντίσταση απαιτεί από τον κινητήρα να καταβάλλει μικρότερο έργο για την διατήρηση της ταχύτητας κίνησης.

Προσοχή στα ελαστικά

Η πίεση των ελαστικών παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Τακτικοί έλεγχοι στις πιέσεις των ελαστικών -περίπου κάθε δέκα μέρες- εξασφαλίζουν μικρότερη αντίσταση κατά την κύλιση.

Κλιματισμός και παράθυρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αεροδυναμική απόδοση ενός αυτοκινήτου είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση ή τη μείωση της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου. Γι' αυτό το λόγο τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου και η ρύθμιση της θερμοκρασίας να πραγματοποιείται από τον κλιματισμό.

Τα παράθυρα καλό είναι να παραμένουν κλειστά και σε περιβάλλον πόλης, καθώς έτσι δεν υπάρχουν απώλειες στην θερμοκρασία της καμπίνας από τη λειτουργία του κλιματισμού, ο οποίος καταβάλλει έτσι μικρότερη προσπάθεια για να την διατήρηση της θερμοκρασίας.

Περιττό βάρος ίσον περιττή κατανάλωση

Η αφαίρεση περιττών αντικειμένων από την καμπίνα και των χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, μειώνει το βάρος και έτσι μειώνεται και η κατανάλωση, ειδικά στους δρόμους της πόλης όπου ο οδηγός καλείται να σταματήσει και να ξεκινήσει δεκάδες φορές στη διάρκεια μιας σύντομης διαδρομής.

Οι ηλεκτρονικοί βοηθοί στις υπηρεσίες του οδηγού

Το ηλεκτρονικό σύστημα start-stop είναι πλέον ένα ευρέως διαδεδομένο σύστημα που έχει αποδείξει στην πράξη την αξία του στην εξοικονόμηση καυσίμου. Το εν λόγω σύστημα θα πρέπει να είναι πάντα ενεργό σε περιβάλλον πόλης, όπως και το πρόγραμμα λειτουργίας κινητήρα «Eco», σε όποιο μοντέλο είναι διαθέσιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συντήρηση και οικονομία καυσίμου πάνε μαζί

Η σωστή περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του κατασκευαστή βοηθά τα μέγιστα στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου αφού έτσι εξασφαλίζεται ότι όλα τα φίλτρα και τα υγρά του κινητήρα -πλην του καυσίμου- είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν εμποδίζουν με κάποιο τρόπο την εύρυθμη λειτουργία του.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ