8 λάθη που κάνουμε όταν καθαρίζουμε τις ζάντες

Rim Cleaning 1

Οι βρώμικοι τροχοί υποβαθμίζουν την συνολική εικόνα του αυτοκίνητου μας και μπορεί να “πληγωθούν” από τις ακαθαρισίες. Διαβάστε τις συμβουλές μας για εύκολο καθάρισμα και εγγυημένο αποτέλεσμα.

Ο καθαρισμός των ζαντών ενός αυτοκινήτου είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους φρεσκαρίσματος και ανανέωσης. Είναι επίσης σημαντικό να συμβαίνει τακτικά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η σκόνη των φρένων και άλλες ακαθαρσίες, μπορεί να ενσωματωθούν στο μέταλλο της ζάντας και να αφήσουν ίχνη.

Rim Cleaning 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία είναι απλή και σχετικά γρήγορη, ειδικά αν την πραγματοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Απλώς πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένη μεθοδολοδία για να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Προσοχή στα "επιθετικά" προϊόντα

Προφανώς ένα καλό καθαριστικό για τις ζάντες είναι απαραίτητο. Φροντίστε όμως να επιλέξετε ένα προϊόν κατάλληλο για τους τροχούς σας, διαφορετικά κινδυνεύετε να τους καταστρέψετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο pH του καθαριστικού: εάν οι ζάντες σας είναι αλουμινίου, γυαλισμένες ή ανοδιωμένες, ένα προϊόν που είναι πολύ ισχυρό μπορεί να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. Εάν έχετε αμφιβολίες, προτιμήστε ένα με ουδέτερο pH (γύρω στο 7). Είναι σίγουρα λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα δεν αποτελεί κίνδυνο για τις ζάντες.

Μην ξεκινήσετε τον καθαρισμό σε όλες τις ζάντες ταυτόχρονα

Δεν χρειάζεται να ψεκάσετε ταυτόχρονα όλες τις ζάντες με το ειδικό καθαριστικό για να εξοικονομήσετε λίγα λεπτά. Αυτό θα σας αναγκάσει να κινηθείτε πολύ γρήγορα για να προλάβετε να μην στεγνώσει, και τελικά δεν θα έχετε καθαρίσει σωστά κάθε ζάντα. Καλύτερα να προχωρήσετε μεθοδικά, βήμα βήμα. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 5 λεπτά ανά τροχό.

Rim Cleaning 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα προϊόντος

Μην τσιγκουνεύεστε την ποσότητα του προϊόντος που χρησιμοποιείτε: το καθαριστικό πρέπει να καλύπτει όλα τα μέρη της ζάντας (ακτίνες, στεφάνη κ.α.). Θυμηθείτε να καθαρίσετε και την πίσω πλευρά των ακτίνων, καθώς και γύρω από την βαλβίδα αέρα και τα μπουλόνια.

Μην περιμένετε πολύ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα έως δύο λεπτά είναι αρκετά για να δράσει το προϊόν. Εάν οι ζάντες σας είναι πολύ βρώμικες, μπορείτε να περιμένετε λίγο παραπάνω, αλλά όχι πολύ.

Rim Cleaning 3

Χρησιμοποιήστε το σωστό πινέλο ή βούρτσα

Για να είναι αποτελεσματικό το καθάρισμα, θα χρειαστείτε μια ειδική βούρτσα για ζάντες. Υπάρχουν σε πολλά σχήματα και από διάφορα υλικά: προτιμήστε μια με λεπτή κεφαλή για πρόσβαση στις μικρότερες γωνίες και με πλαστικές τρίχες. Επιπλέον, η βούρτσα δεν πρέπει να είναι πολύ εύκαμπτη, γιατί θα λυγίσει όταν ασκείτε λίγη πίεση.

Η δουλειά βέβαια μπορεί να γίνει και με ένα σφουγγάρι, αλλά θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και πιο δύσκολο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεπλύνετε καλά

Το ιδανικό είναι να έχετε πιστόλι υψηλής πίεσης, αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος. Είναι πράγματι απαραίτητο να ξεπλύνετε καλά κάθε ζάντα, για να απαλλαγείτε από τη σκόνη των φρένων, τις ακαθαρισίες και φυσικά το ειδικό καθαριστικό. Πάρτε το χρόνο σας και φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τους θόλους και τους τροχούς.

Rim Cleaning 5

Αφιερώστε χρόνο στο στέγνωμα

Όπως και με το πλύσιμο του αμαξώματος γενικά, το στέγνωμα αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο του καθαρισμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι δεν θα παραμείνουν ίχνη σκόνης φρένων και άλλες ακαθαρσίες ή άλατα από το νερό. Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών και στεγνώστε σχολαστικά.

Μην αφήνετε τις ζάντες σας απροστάτευτες

Αφού καθαριστούν επιμελώς, μπορείτε να επιλέξετε ένα επιπλέον, τελικό στάδιο: την προστασία τους. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα (σε σπρέι, σε μορφή κεριού ή ακόμα και κεραμικό προστατευτικό), ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος: να τελειοποιήσετε το αποτέλεσμα και πάνω από όλα να προστατέψετε τις ζάντες σας από μελλοντική σκόνη και βρωμιές. Αυτό θα κάνει και τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη την επόμενη φορά που θα τις καθαρίσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ