Οι 3 κακές συνήθειες που μπορούν να καταστρέψουν τον συμπλέκτη

Συμπλέκτης

Το σετ συμπλέκτη είναι ένα ζωτικής σημασίας τμήμα της μετάδοσης του κινητήρα που ταλαιπωρείται καθημερινά και η επισκευή του μπορεί να κοστίσει πολλά ευρώ.

Τα στοιχεία που αποτελούν ένα σετ συμπλέκτη, δίσκος/πλατό/ρουλεμάν, υπόκεινται σε φθορά κάθε φορά που οδηγείτε, ενώ με λάθος χρήση του πεντάλ του αμπραγιάζ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι επιταχύνετε την διαδικασία φθοράς του.

Driving Manual Transimition Car 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση ορισμένων οδηγικών συνηθειών μας μπορεί να προστατεύσει τον συμπλέκτη και να του εξασφαλίσει ζωή για μερικές ακόμα χιλιάδες χλμ.. Ας δούμε όμως τρεις κακιές συνήθειες που θα μας οδηγήσουν νωρίτερα στην αντικατάσταση του σετ συμπλέκτη.

Έκτακτη επικαιρότητα-Δακτύλιος: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν

Ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνουν κυρίως οι νέοι οδηγοί είναι ο λάθος τρόπος χρήσης του αριστερού πεντάλ στην προσπάθεια τους να βρουν το σημείο σύμπλεξης/αποσύμπλεξης. Το συγκεκριμένο λάθος εντοπίζεται κυρίως κατά την εκκίνηση σε ανηφόρα, μιας και λόγω φόβου σε αυτή την συνθήκη δεν είναι λίγοι αυτοί που θα “παίξουν” με το πεντάλ του συμπλέκτη, θα τραβήξουν χειρόφρενο και θα επιταχύνουν με ελαφρώς πατημένο τον συμπλέκτη. Σε αυτή την συνθήκη να ξέρετε ότι τρώγονται τα υλικά τριβής του δίσκου, ενώ θα μυρίσετε και μια δυσάρεστη και έντονη μυρωδιά.

Driving Manual Transimition Car 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άλλο βασικό λάθος που κάνουν αρκετοί οδηγοί αυτοκινήτου με χειροκίνητο σασμάν είναι το πάτημα του πεντάλ συμπλέκτη όταν δεν χρειάζεται. Το πεντάλ συμπλέκτη πρέπει να το πατάμε μόνο όταν πραγματοποιούμε αλλαγή σχέσης, και όχι όταν περιμένουμε να ανάψει πράσινο το φανάρι ή να μπει κάποιος στο αυτοκίνητο και πολλά ακόμα. Όσο πιο συχνά πατάμε το πεντάλ του συμπλέκτη, τόσο φθείρετε και φυσικά θα ζητήσει επισκευή. Ακόμα, ένα λάθος που κάνουν αρκετοί νέοι οδηγοί είναι που δεν παίρνουν το αριστερό τους πέλμα πάνω από το πεντάλ του συμπλέκτη, πατώντας τον ελαφρά κατά την διάρκεια της οδήγησης. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση ταλαιπωρείτε τον συμπλέκτη σας, για αυτό ξεκουράστε το αριστερό σας πόδι στο υποπόδιο που βρίσκεται αριστερά του πεντάλ συμπλέκτη.

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό λάθος που κάνουν αρκετοί οδηγοί είναι που δεν πατάνε τέρμα το πεντάλ συμπλέκτη. Σε μια τέτοια συνθήκη, είναι βέβαιο ότι δεν θα πραγματοποιήσετε σωστά την αλλαγή σχέσης και θα “κουράσετε” και άλλα μέρη της μετάδοσης. Για αυτό τον λόγο μεγάλο μέρος ευθύνης έχει η λάθος ρύθμιση της θέσης οδήγησης. Όταν κάθεστε στην θέση του οδηγού θα πρέπει να μπορείτε να πατήσετε, με ελαφρώς λυγισμένο το αριστερό πόδι, πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη. Μόνο έτσι θα αποφύγετε αστοχίες στην χρήση του συμπλέκτη, ενώ αυτή είναι και η σωστή θέση για σωστό χειρισμό των πεντάλ.

Driving Manual Transimition Car 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ