3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις οταν έχεις πέσει «θύμα» της βροχής

idrolisthisi

Η αντιμετώπιση της υδρολίσθησης απαιτεί αφενός ψυχραιμία και αφετέρου την αποφυγή τριών λαθών που ενδέχεται να μας κοστίσουν ακριβά.

Όσο βαδίζουμε στην «καρδιά» του χειμώνα, τόσο συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους σύννεφα στον ουρανό, που δίνουν βροχές και απαιτούν από τους οδηγούς να προσαρμοστούν σε νέα οδικά δεδομενα.

Κατά κανόνα, η βροχή δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα κατά την οδήγηση, χάρη στα ελαστικά των αυτοκινήτων μας που μέσω των αυλακώσεών τους απομακρύνουν το νερό μεταξύ του πέλματος και του οδοστρώματος, εξασφαλίζοντας πρόσφυση.

Υπάρχει, ωστόσο, και το… απευκταίο σενάριο κατά το οποίο η ποσότητα του νερού στο οδόστρωμα να είναι τόσο μεγάλη που το ελαστικό χάνει τις «αποχετευτικές» δυνατότητές του, δηλαδή δεν μπορεί να απομακρύνει το νερό μέσω των αυλακώσεών του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στο ελαστικό και το οδόστρωμα παρεμβάλλεται ένα λεπτό στρώμα νερού (υδάτινο «φιλμ»), και έτσι το αυτοκίνητο δεν έχει καθόλου πρόσφυση, με αποτέλεσμα να γλιστρά τρομακτικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

υδρολίσθηση λάθη

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται υδρολίσθηση και αποτελεί έναν από τους χειρότερους «εφιάλτες» για κάθε οδηγό. Η αντιμετώπιση της υδρολίσθησης απαιτεί εμπειρία, ψυχραιμία και κυρίως την αποφυγή τριών λαθών τα οποία παρουσιάζουμε παρακάτω:

1. Δεν επιταχύνουμε

Σε περίπτωση που αντικρίσουμε μια λακκούβα, είναι λάθος να βυθίσουμε το πόδι μας στο γκάζι, θεωρώντας ότι πρέπει να περάσουμε πάνω από αυτή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οφείλουμε, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί η υδρολίσθηση.

Εφόσον διακρίνουμε μια λακκούβα με έντονη συγκέντρωση νερού – και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε - πρέπει να σηκώσουμε το πόδι μας από το γκάζι. Με αυτόν τον τρόπο, χαρίζουμε στα ελαστικά περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποβάλλουν αυτά το νερό και να ανακτήσουν πρόσφυση το συντομότερο δυνατό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υδρολίσθηση λάθη

2. Αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις

Αν αντιληφθούμε ότι το όχημά μας υδρολισθαίνει, δεν αρκεί αφήσουμε, απαλά, το γκάζι. Πρέπει να κρατήσουμε σταθερό το τιμόνι, μέχρι να επανέλθει η πρόσφυση. Κάθε βίαιη και απότομη κίνηση και αλλαγή στην κατεύθυνση του οχήματος πρέπει να αποφεύγεται.

3. Το ανάποδο τιμόνι απαγορεύεται

Όταν βρεθούμε σε καθεστώς υδρολίσθησης, το «αντίθετο τιμόνι» (δηλαδή το στρίψιμο του τιμονιού σε αντίθετη με αυτή που στρίβει το αυτοκίνητο) πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Αυτό διότι θα προκληθεί απότομη μεταφορά βάρους, με αποτέλεσμα να απωλέσουμε πλήρως τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας.

Όταν έχουμε… αφήσει πίσω την υδρολίσθηση, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διορθώσουμε με απαλές κινήσεις την τροχιά του αυτοκινήτου μας.

υδρολίσθηση λάθη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3 +1. Φροντίζουμε τα ελαστικά

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την υδρολίθηση είναι να φροντίζουμε ότι τα ελαστικά μας είναι πάντα σε καλή κατάσταση και έχουν τη σωστή πίεση.

Όταν το πάχος του πέλματος έχει φτάσει στα 1,6 χλστ. ή όταν μπορούμε να δούμε τους ενσωματωμένους δείκτες φθοράς σε οποιοδήποτε σημείο του ελαστικού, αυτό σημαίνει ότι το ελαστικό έχει φθαρεί και πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.

Σύμφωνα με έρευνες, η κακή κατάσταση των ελαστικών αποτελεί είναι υπεύθυνη για το 30% των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται τον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ