Καλοκαίρι και αυτοκίνητο -Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη ζέστη

Σε ένα ακόμη καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε που ακριβώς κινδυνεύει το αυτοκίνητο μας
Στην χώρα μας, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονοι καύσωνες έχουν γίνει πλέον συχνό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, καύσωνες με φαινόμενα αποπνικτικής ζέστης και θερμοκρασίες που φτάνουν ή ξεπερνούν (κατά πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις) τους 40 °C, κάνουν κάθε καλοκαίρι… την επίσκεψη τους.
Και αν και τα προβλήματα που προκαλούν στην καθημερινότητα μας είναι λίγο-πολύ πλέον γνωστά, πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα κύμα καύσωνα για το αυτοκίνητο μας.
BUY NOW
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα στο να λειτουργούν σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, που στον ανώτατο δείκτη του φτάνει μέχρι και τους 45 °C. Θερμοκρασίες που ναι μεν συναντάμε στην χώρα μας, άλλα για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας είναι λιγότερο συχνές.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι και σε ημέρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ένα κλειστό δρόμο, που ο ήλιος πέφτει και απορροφάται από την άσφαλτο, το αυτοκίνητο καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου ύψους θερμοκρασίες.
Ταυτόχρονα, και σε πιο φυσιολογικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες (30-35 °C), μπορεί, υπό συνθήκες, να υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν ζημιές σε ορισμένα μέρη του αυτοκινήτου.
Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του κινητήρα. Πολύτιμος σύμμαχος σε ένα τέτοιο σενάριο είναι το σύστημα ψύξης και το ψυκτικό υγρό, που στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να κρατήσουν χαμηλές τις θερμοκρασίες και να «δροσίσουν» τα μέρη του κινητήρα, ακόμα και σε εξαιρετικά έντονες συνθήκες.
Βέβαια, το κατά πόσο μπορεί να διατηρήσει την λειτουργία του αυτή εξαρτάται και από τη χρήση.

Για παράδειγμα, η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο σε υψηλές ταχύτητες μπορεί να είναι λιγότερη επικίνδυνη από την ρυμούλκηση ή τη μεταφορά μεγάλου όγκου.
Φυσικά, η υπερθέρμανση είναι πιο πιθανή στις υψηλότερες θερμοκρασίες, άλλα ο κίνδυνος μπορεί να είναι σοβαρός και σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες, αν δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα ψύξης.
Για αυτό οι κατασκευαστές προτείνουν τις τακτικές αλλαγές του ψυκτικού υγρού καθώς και την αλλαγή/συμπλήρωση του λαδιού κινητήρα, το όποιο επίσης βοηθά στο να μην ανεβαίνει υπερβολικά η θερμοκρασία.

Κάτι ακόμα που μπορεί να προκαλέσουν οι έντονες θερμοκρασίες είναι τα λεγόμενα “vapor locks”, το φαινόμενο κατά το οποίο οι σωλήνες καυσίμου θερμαίνονται τόσο που δεν μπορούν να μεταφέρουν το καύσιμο στον θάλαμο καύσης.
Παράλληλα, με την άνοδο της θερμοκρασίας αυξάνεται και η πιθανότητα της κρουστικής κάυσης του καυσίμου (“πειράκια”), δηλαδή τον έντονο, μεταλλικό χτύπο που ακούγεται από τον χώρο του κινητήρα, και ο οποίος ρίχνει την απόδοση και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα επιμέρους εξαρτήματα του κινητήρα
Εκτός από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του κινητήρα, υπάρχει και ο κίνδυνος να υπερθερμανθεί και το κιβώτιο ταχυτήτων, ειδικά αν μιλάμε για αυτόματο. Μάλιστα, αν στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει ένα σύστημα για να διατηρεί σε φυσιολογικές τιμές τη θερμοκρασία του υγρού μετάδοσης, τότε ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Πάντως, σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, η διάρκεια ζωής του εν λόγω υγρού μειώνεται απότομα, με αποτέλεσμα οι συμπλέκτες να θερμαίνονται έντονα και τα στεγανωτικά να σκληραίνουν. Φυσικά, αυτό επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική διάρκεια ζωής του ίδιου του μηχανισμού.

Συνεχίζοντας, το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις έντονες θερμοκρασίες, κάτι το λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα φρένα λειτουργούν έτσι και αλλιώς σε υψηλές θερμοκρασίες. Αρχικά, το υγρό φρένων μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες που δεν θα είναι αποδοτικό (πιο συχνό σε παλαιότερα μοντέλα ή σε αυτοκίνητα χωρίς τακτικές αλλαγές του υγρού φρένων), ενώ είναι πιθανόν να υπερθερμανθούν και τα τακάκια, κάτι που μπορεί να κάνει το όχημα να μην υπακούει στο πάτημα του πεντάλ του φρένου.
Τα δισκόφρενα μπορεί,επίσης, να εμφανίσουν προβλήματα, αφού γενικά είναι επιρρεπή στις έντονες αλλαγές θερμοκρασίας.
Όσον αφορά τα ελαστικά, οι οδηγοί που έχουν εξοπλίσει τα μοντέλα τους με θερινού τύπου λάστιχα, θα είναι ασφαλείς. Ωστόσο, όσοι έχουν τοποθετήσει παντός καιρού, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως ανεπαρκές αντίδραση στο φρενάρισμα ή γλίστρημα κατά την παρέμβαση του συστήματος ABS.

Προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν,μέχρι και στοA/C, το σύστημα κλιματισμού, δηλαδή, που συνήθως είναι το μεγαλύτερο σου «όπλο», έναντι του καύσωνα. Σε περίπτωση που το ψυγείο του οχήματος σου είναι γεμάτο με χαμηλής ποιότητας ψυκτικό ή αν είναι υπερσυμπληρωμένο, τότε σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, θα λάβει έντονη πίεση, με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του από την ECU.
Μάλιστα, ακόμα και αν ο κλιματισμός λειτουργεί πλήρως αποδοτικά , αν το παρμπρίζ είναι υπερβολικά ζεστό από τις υψηλές θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ο κρύος αέρας του Α/C πέσει πάνω του, τότε υπάρχει η πιθανότητα το παρμπρίζ να ραγίσει από την έντονη αλλαγή θερμοκρασίας.
Τέλος, η ζέστη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην μπαταρία του οχήματος. Αν το αυτοκίνητό σου δεν διαθέτει έξυπνο σύστημα φόρτισης και ο ρυθμιστής του δυναμό υπερεκτιμά ελαφρώς τις τιμές τάσης, τότε σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ο ηλεκτρολύτης μπορεί να αρχίσει να θερμαίνεται υπερβολικά.
Αυτό είναι επιζήμιο τόσο για την ίδια την μπαταρία όσο και για τα εξαρτήματα που βρίσκονται κοντά της, τα οποία μπορεί να εκτεθούν σε σταγονίδια οξέος.