Με ποια ταχύτητα μπορούν να κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο δρόμο;

e-bike

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις μετακινήσεις, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο της μικροκινητικότητας.

Ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία γνωρίζουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δηλαδή τα ποδήλατα με ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρία που εξασφαλίζουν μία πιο άνετη και ξεκούραστη εμπειρία, την ίδια ώρα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Με δεδομένη τη ραγδαία διείσδυση των ηλεκτρικών ποδηλάτων στη ζωή μας και την άφιξη όλο και περισσότερων σύγχρονων προτάσεων στην αγορά, καλό είναι να γνωρίζουμε πού μπορούμε να κυκλοφορούμε με αυτά.

Αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθεμία εκ των οποίων υπάγεται σε διαφορετικούς κανονισμούς, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, υπάρχουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα με μέγιστη ισχύ 250 watt και τελική ταχύτητα έως και 25 χλμ. Δεν επιτρέπεται να διαθέτουν εγκατεστημένο μηχανισμό (χειρόγκαζο) που τα θέτει σε καθεστώς αυτόνομης κίνησης (δίχως τη χρήση πεντάλ), εκτός της περίπτωσης που ο μηχανισμός απενεργοποιείται όταν η ταχύτητα του οχήματος υπερβεί τα 6 χλμ./ώρα.

ηλεκτρικά ποδήλατα ταχύτητα

Τα συγκεκριμένα οχήματα κυκλοφορούν κανονικά σε ποδηλατοδρόμους και εντός του αστικού ιστού, όχι όμως σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, για λόγους ασφαλείας.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα με ισχύ άνω των 250 watt (και έως 450 watt) και ταχύτητα άνω των 25 χλμ. που φτάνει έως και τα 45 χλμ./ώρα. Λογίζονται ως μοτοποδήλατα και ως εκ τούτου πρέπει να φέρουν πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και να είναι ασφαλισμένα. Επίσης για να οδηγηθούν πρέπει να υφίσταται δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας ΑΜ (από 16 ετών), που αφορά σε μοτοποδήλατο μέγιστης ταχύτητας και κυλινδρισμού έως 50 cm3 ή με ισχύ έως 4 kW για ηλεκτρικό κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά ποδήλατα - όπως και αυτά με τελική ταχύτητα έως και 25 χλμ. - μπορούν να κυκλοφορούν εντός του αστικού ιστού και όχι σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν και σε ποδηλατόδρομους, μιας και, όπως προαναφέρθηκε, θεωρούνται μοτοποδήλατα.

Σημειώνεται ότι ούτε η συγκεκριμένη κατηγορία ηλεκτρικών ποδηλάτων επιτρέπεται να διαθέτει εγκατεστημένο μηχανισμό (χειρόγκαζο) που τα θέτει σε καθεστώς αυτόνομης κίνησης (δίχως τη χρήση πεντάλ), εκτός της περίπτωσης που ο μηχανισμός απενεργοποιείται όταν η ταχύτητα του οχήματος υπερβεί τα 6 χλμ./ώρα.

ηλεκτρικά ποδήλατα ταχύτητα

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ