Η αγορά των e-bike γνωρίζει εντυπωσιακή άνθιση

e-bike

Τα τελευταία χρόνια η αγορά των ηλεκτρικά υποβοηθούμενων ποδηλάτων σημειώνει διαρκεί άνοδο.

Όμως η χρονιά που μας πέρασε, αυτή ήταν πραγματικά εντυπωσιακή κι αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε διάφορες αγορές ανά τον πλανήτη. Όχι άδικα, πολλοί αποδίδουν αυτή την έκρηξη πωλήσεων και στην παγκόσμια πανδημία του Covid-19 που άλλαξε τα δεδομένα και τις συνήθειές μας. Και στις μετακινήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ολλανδίας που ως γνωστόν, είναι μία χώρα που έχει το ποδήλατο ως κομμάτι της κουλτούρας της. Εκεί λοιπόν, τη χρονιά που πέρασε εκτιμάται πως περίπου τα μισά ποδήλατα που πουλήθηκαν, ήταν e-bikes. Και μιλάμε για πωλήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν θέλετε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο με ποσοστά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του dutchnews.nl, ενώ το ποδήλατο σημείωσε ξεκάθαρη άνοδο πωλήσεων το 2020, η οποία φλέρταρε με διψήφιο αριθμό, το ηλεκτρικό ποδήλατο είδε αύξηση πωλήσεων κατά 31%!

Κι όλα αυτά, με αναπόφευκτα προβλήματα στις παραδόσεις, αφού όπως συνέβη στις περισσότερες χώρες και τους περισσότερους τομείς, ουδείς ήταν προετοιμασμένος για τόσο μεγάλη αλλαγή δεδομένων.

Το θέμα είναι κατά πόσο όλο αυτό είναι μία μόδα που θα περάσει ή ένδειξη του προς τα που κινούνται οι αστικές μετακινήσεις. Γιατί αντίστοιχα ανοδική τάση βλέπουμε στους αριθμούς πωλήσεων των e-bikes ακόμα και σε χώρες δίχως σχετική κουλτούρα.

Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την Ελλάδα, όπου δεν είναι υπερβολή να πούμε πως «γεννήθηκε» μία αγορά αυτή την περίοδο. Φυσικά αρωγό αποτελεί η επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αλλά παρατηρείται πως η εν λόγω λύση «κερδίζει» όλο και περισσότερους φίλους των δύο τροχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ