Υποθαλάσσια Σήραγγα Λευκάδας: Σε τροχιά υλοποίησης το νέο μεγάλο έργο

ipothalasia zeuksi leukadas

Συμπληρώνονται τα πρώτα κομμάτια του παζλ για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τούνελ που θα συνδράμει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών της Λευκάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πολυαναμενόμενο έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Λευκάδας, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ολοκληρώνει τον διαγωνισμό πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου (διαβάστε περισσότερα εδώ) ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Ειδικότερα, όπως είχαμε προαναφέρει σε πρόσφατο άρθρο, ο Τεχνικός Σύμβουλος θα αναλάβει την εκπόνηση προμελέτης οδοποιίας και υδραυλικών έργων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπ.ΥΠΟΜΕ επελέγη το σχήμα ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε. – Π.ΤΟΝΙΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ με προσφορά 133.000 ευρώ. Το αρχικό ποσό του σχετικού διαγωνισμού ήταν 172.360 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας είχε αναφερθεί και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΕΠ Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς «Έργο Εθνικού Επιπέδου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι αυτό το έργο πλέον εντάσσεται στον κυβερνητικό προγραμματισμό και σχεδιασμό».

Υποθαλάσσια σήραγγα Λευκάδας

Τι περιλαμβάνει το έργο

Για τη σύνδεση της Λευκάδας με το εθνικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας θα εκτελεστούν έργα συνολικού μήκους 3,11 χλμ., εκ των οποίων το 1,24 χλμ. θα γίνει σε επίχωμα με χαλικοπασσάλους, ενώ για τη διέλευση κάτω από το δίαυλο Λευκάδας προβλέπεται υποθαλάσσια σήραγγα συνολικού μήκους 1,2 χμλ.

H προτεινόμενη μέθοδος κατασκευής Διανομή μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας βασίζεται στην κατασκευή της σήραγγας εν ξηρώ, με εκσκαφή και επανεπίχωση. Παράλληλα με την κατασκευή της σήραγγας θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή του χαμηλού επιχώματος επι χαλικοπασσάλων στην περιοχή της λιμνοθάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υλοποίηση της υποθαλάσσιας Σήραγγας θα συνδράμει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση της εισόδου του νησιού, όπου ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μαστίζεται από κυκλοφοριακή ασφυξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επόμενο βήμα είναι η ωρίμανση της μελέτης, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για να οριστεί ανάδοχος και ακολούθως, να πάρει το έργο τον δρόμο προς έγκριση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ