Η Volkswagen καλείται να αποζημιώσει όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Volkswagen

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Volkswagen να καταβάλλει αποζημιώσεις σε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές που είχαν στην κατοχή τους κάποιο από τα 8 εκατομμύρια οχήματα του ομίλου με λογισμικό παραποίησης ρύπων.

Το σίριαλ του σκανδάλου παραποίησης ρύπων -γνωστό και ως Dieselgate- συνεχίζεται για την Volkswagen η οποία πλέον καλείται να αποζημιώσει όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές που είχαν στην κατοχή τους κάποιο πετρελαιοκίνητο μοντέλο του γερμανικού ομίλου με εγκατεστημένο λογισμικό παραποίησης ρύπων.

Μέχρι στιγμής, η Volkswagen έχει έρθει σε συμφωνία να καταβάλλει αποζημιώσεις μόνο στους Γερμανούς ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, γεγονός που επί της ουσίας αναγκάζει εκείνους που δεν κατοικούν στη Γερμανία να κινηθούν δικαστικά ώστε να διεκδικήσουν τη καταβολή του προβλεπόμενου ποσού.

Το γεγονός αυτό αντιβαίνει στους κανόνες δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συνιστά διάκριση των καταναλωτών με βάση τη χώρα στην οποία διαμένουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του ομίλου Volkswagen με τις ενώσεις καταναλωτών της Γερμανίας προβλέπει την καταβολή στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων του ποσού των 1.350 ευρώ το οποίο μπορεί να φτάσει -ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο του οχήματος- ακόμα και τα 6.250 ευρώ.

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές αρχές κατηγορούν τo Volkswagen Group ότι κωλυσιεργεί στην καταβολή των αποζημιώσεων επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αυτοκίνητα που φέρουν λογισμικό παραποίησης ρύπων σε ολόκληρο τον κόσμο υπερβαίνουν τα 8,5 εκατομμύρια και το κόστος το οποίο πρόκειται να προκύψει για τον όμιλο Volkswagen θα ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ