Με αυτό τον εύκολο τρόπο ο κλέφτης μπορεί να καταλάβει σε δευτερόλεπτα ότι το αυτοκίνητό μας είναι ξεκλείδωτο

klopes autokiniton kathreptis

Πιο εύκολη από ποτέ έχει γίνει η αναγνώριση ενός «ευάλωτου» αυτοκινήτου, όπως εξηγήσαν κάποιοι κλέφτες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Μια γρήγορη ματιά σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να αποδεχθεί αρκετή προκειμένου να αντιληφθεί ένας κλέφτης αν το όχημα είναι… διαθέσιμο για κλοπή, σύμφωνα με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Καταδικασμένοι κλέφτες αυτοκινήτων μίλησαν στις ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων, εξηγώντας ότι σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο οι καθρέφτες κλείνουν αυτόματα όταν ο οδηγός πατήσει το κουμπί κλειδώματος στο κλειδί του.

Ένας μη «διπλωμένος» καθρέφτης σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αποτελεί, λοιπόν, «σημάδι» ότι ο οδηγός ξέχασε να το κλειδώσει και ως εκ τούτου είναι εύκολα… προσβάσιμο στις σπείρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O πρώην επικεφαλής επιθεωρητής της αστυνομίας, Kevin Floyd, και νυν εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο Huddersfield ο οποίος πήρε συνεντεύξεις από καταδικασμένους κλέφτες στη φυλακή γνωστοποίησε στην Telegraph ότι οι περισσότερες από τις κλοπές προήλθαν από «τεμπέληδες» οδηγούς που δεν φρόντισαν να κλειδώσουν τα αυτοκίνητά τους, παρόλο που είχαν μέσα σε αυτά πολύτιμα αντικείμενα.

κλοπές αυτοκινήτων

«Στα σύγχρονα αυτοκίνητα οι ανοιχτοί καθρέφτες ισοδυναμούν με ανοικτές πόρτες, το μυαλό των κλεφτών. Είναι τόσο απλό. (σ.σ. Οι ανοιχτοί καθρέπτες) είναι το πράσινο φως».

Αναφερθείς στη μεθολογία των συμμοριών, ο Kevin Floyd πρόσθετε τα εξής: Απλά περπατάνε στην δρόμο και κοιτάζουν τα αυτοκίνητα. Δεν θέλουν να αγγίξουν τα χερούλια των θυρών, μιας και θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Εάν οι καθρέφτες είναι ανοιχτοί, τότε είναι σχεδόν σίγουροι ότι το αυτοκίνητο είναι ξεκλείδωτο και δεν θα χτυπήσει κανένας συναγερμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη συνέχεια απλά προσεγγίζουν το αυτοκίνητο και με δεδομένο ότι υποδύονται τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, έχουν πολύ χρόνο προκειμένου να ρίξουν μια εξονυχιστική ματιά στο αυτοκίνητο και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα, ή ακόμα και το ίδιο το αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια ανοικτή πρόσκληση».

κλοπές αυτοκινήτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των σπειρών δεν μπαίνουν μόνο τα μεγάλης αξίας αντικείμενα, όπως π.χ. ένα κινητό. Σύμφωνα με τον Kevin Floyd, πολλοί οδηγοί αφήνουν στο αυτοκίνητό τους ένα δεύτερο ζευγάρι κλειδιά ή ακόμα και έγγραφα στα οποία αναγράφεται η διεύθυνση των θυμάτων. Πρόκειται για αντικείμενα που ενδέχεται να ωθήσουν τους κλέφτες στο να προβούν σε μια δεύτερη κλοπή - για παράδειγμα μιας κατοικίας.

Με αφορμή τα σχόλια του Kevin Floyd, οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας, επικαλούμενες τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), ανέφεραν ότι ότι το 2022 οι κλοπές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 22% από περίπου 90.000 σε σχεδόν 110.000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισήμαναν, «το κλείδωμα του οχήματός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να στοχοποιηθεί από έναν καιροσκόπο κλέφτη».

Εξήγησαν, ωστόσο, ότι συμμορίες έχουν πλέον στα χέρια τους προηγμένα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να εμποδίζουν το κλείδωμα του αυτοκινήτου, παρεμβαίνοντας στο σήμα που μεταδίδεται από το κλειδί στο αυτοκίνητο. Επομένως, πολλοί οδηγοί, εν αγνοία τους, απομακρύνονται από το αυτοκίνητό τους, έχοντας αφήσει το τελευταίο ξεκλείδωτο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ