Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά: Αυτό είναι το νέο έργο που θα αποσυμφορήσει την Εθνική Οδό προς Κόρινθο

Σήραγγες Σκαραμαγκά

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το έργο που – μεταξύ άλλων – θα αποσυμφορήσει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφ. Σχιστού και τη Λεωφ. Αθηνών.

Βγαίνει από τη ναφθαλίνη και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το «εθνικής σημασίας» έργο του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά που θα προσφέρει ανάσα στη Δυτική Αττική, ενώ θα βάλει τέλος στην κυκλοφοριακή ασφυξία που σημειώνεται καθημερινά στην Εθνικό Οδό και τη Λεωφ. Σχιστού.

Ειδικότερα, στο παρόν στάδιο ολοκληρώνεται η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης και συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης ώστε η τελευταία να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2023.

Στο έργο είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι εντός του επόμενου τριμήνου το έργο θα δημοπρατηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχικός προϋπολογισμός έφτανε τα 55 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αλλά θα επαναξιολογηθεί δεδομένου ότι απαιτείται η επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων (ειδικά μετά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών).

κίνηση στους δρόμους

Η σπουδαιότητα του έργου

Αρχικά θα λειτουργήσει αποσυμφορητικά για τις Λεωφόρους Σχιστού και Αθηνών όπου η κίνηση διεξάγεται μετ’ εμποδίων, την ίδια ώρα που η αναβάθμιση του ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά θα σημάνει την εξομάλυνση της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό.

Η ολοκλήρωσή του τριπλού κόμβου θα οδηγήσει στην απευθείας σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λεωφ. Σχιστού, θα ολοκληρωθεί η ημιδιανοιγμένη Περιφερειακή Αιγάλεω (που θα συνδέει τη Λεωφ. Σχιστού με την Αττική Οδό), ενώ θα λειτουργήσουν και οι στοιχειωμένες διανοιγμένες σήραγγες στη στροφή προς Σκαραμαγκά και πριν από τη λίμνη Κουμουνδούρου. Τέλος, θα κατασκευαστεί κόμβος που θα συνδέει απευθείας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Λεωφόρο Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη κατάσταση των δύο ημιτελών σηράγγων θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, μιας και αποτελούν μέρος της εργολαβίας.

Η ολοκλήρωση του έργου θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στον τομέα των μετακινήσεων, δεδομένου ότι θα βελτιωθεί η κυκλοφοριακή ροή από την Αθήνα προς το βιομηχανικό κέντρο του Ασπροπύργου και την Ολυμπία Οδό και προς Σχιστό και το λιμάνι του Πειραιά.

κόμβος σκαραμαγκά

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ