Τρακάρισμα με οδηγό χωρίς δίπλωμα - Τι πρέπει να κάνεις

τρακάρισμα αυτοκινήτων

Η οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς δίπλωμα αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ενός ατυχήματος.

Αρχικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Άρθρο 94, παράγραφος 4), η οδήγηση αυτοκινήτου από οδηγό που στερείται την κατάλληλη άδεια οδήγησης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως 12 μήνες και διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις που προκλήθηκε τροχαίο ατύχημα και ένας εκ των δύο οδηγών στερούταν την άδεια οδήγησης;

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάποιος που δεν έχει δίπλωμα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι είναι και υπεύθυνος για την πρόκληση του ατυχήματος, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια θεώρησαν ότι η σύγκρουση οφειλόταν στον άλλον οδηγό (αυτόν που είχε δίπλωμα) και πως η έλλειψη διπλώματος δεν συνέβαλε στο τροχαίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας τράκαρε οδηγός χωρίς δίπλωμα με υπαιτιότητά του

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα με οδηγό χωρίς δίπλωμα και με δική του υπαιτιότητα, η ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώσει στο ακέραιο το όχημά σας και στη συνέχεια θα ζητήσει όλο το ποσό της αποζημίωσης από τον οδηγό που δεν έχει δίπλωμα ή από τον κάτοχο του εν λόγω οχήματος.

Ουσιαστικά, ο χωρίς δίπλωμα οδηγός θα πληρώσει από την τσέπη του όλο το ποσό για τη ζημιά που προκάλεσε στο όχημά σας, ενώ θα τεθεί αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις και το πρόστιμο της τροχαίας λόγω με κατοχής άδεια οδήγησης.

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου, δίχως δίπλωμα οδηγού, θα στραφεί και και εναντίον του κατόχου του οχήματος για να εισπράξει την αποζημίωση που κατέβαλε σε εσάς.

Τράκαρες με οδηγό χωρίς δίπλωμα - Τι προβλέπεται

Τρακάρατε με οδηγό χωρίς δίπλωμα, αλλά με δική σας υπαιτιότητα

Σε περίπτωση ατυχήματος με όχημα το οποίο οδηγούσε οδηγός χωρίς δίπλωμα, αλλά φταίγατε εσείς, τότε η ασφαλιστική σας εταιρεία θα αποζημιώσει τον μη υπαίτιο οδηγό (αυτόν που δεν είχε δίπλωμα). Ο τελευταίος, βέβαια, θα τιμωρηθεί με το προβλεπόμενο πρόστιμο για μη κατοχή διπλώματος, ενώ θα ακολουθήσει και το αντίστοιχο δικαστήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστική είναι μια δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο της οποίας αποζημιώθηκε ο οδηγός χωρίς δίπλωμα o οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο, λόγω μη υπαιτιότητας. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου στο τεύχος Ιανουαρίου 2020.

Οδηγός που παραβίασε πινακίδα STOP εισήλθε σε διασταύρωση με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί στην πορεία του ενάγοντος οδηγού μοτοσικλέτας, επιφέροντάς του ιδιαίτερα σοβαρή σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ενάγων μοτοσικλετιστής, ο οποίος δεν διέθετε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ικανότητας οδήγησης δεν συνδέεται με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος, μιας και δεν θα μπορούσε να το αποφύγει.

Αποδείχθηκε ότι ο ενάγων μοτοσικλετιστής δικαιούνταν αποζημίωση 100.000 ευρώ, μιας και κατέστη λόγω της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης τετραπαραπληγικός και χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον.

Στον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης ελήφθησαν υπόψιν -μεταξύ άλλων - οι συνθήκες τέλεσης του ατυχήματος, η αποκλειστική  υπαιτιότητα του οδηγού και ο βαθμός υπαιτιότητας του ίδιου του μοτοσικλετιστή (40%) για την έκταση και τη φύση του τραυματισμού λόγω μη χρήσης προστατευτικού κράνους.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ