Τρακάρισμα αυτοκινήτων με 200 χλμ./ώρα -Τα βίντεο που σοκάρουν

Crash test 200 χλμ./ώρα

Τι συμβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο τρακάρει στα 200 χλμ./ώρα; Οι δοκιμές πρόσκρουσης του ελβετικού Dynamic Test Center, μας δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο επικίνδυνο είναι να κινούμαστε με τόσο υψηλή ταχύτητα.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι μόνοι δρόμοι όπου μπορεί κάποιος να αναπτύξει ταχύτητες της τάξης των 200 χλμ./ώρα και ακόμη περισσότερα είναι οι γερμανικές Autobahn. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αν πάει κάτι «στραβά» με αυτές τις ταχύτητες οι πιθανότητες επιβίωσης οδηγού και επιβαινόντων είναι σημαντικά μικρότερες, έναντι χαμηλότερης ταχύτητας κίνησης. Παράλληλα, σημαντικά μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για την ακεραιότητα και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου, σε ένα ατύχημα που γίνεται με τόσο υψηλή ταχύτητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με 200 χλμ./ώρα. Ευτυχώς εδώ τα φώτα του έρχεται να δώσει το ελβετικό κέντρο δοκιμών ασφάλειας Dynamic Test Center το μεγαλύτερο της χώρας, με ένα video που κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια στο διαδίκτυο και παραμένει επίκαιρο και εξίσου σοκαριστικό ακόμη και σήμερα.

Οι Ελβετοί του Dynamic Test Center τοποθέτησαν στην πίστα δοκιμών τους σταθερά εμπόδια από μπετόν, βάρους αρκετών τόνων και έβαλαν μπροστά από αυτά ένα αυτοκίνητο. Έπειτα έστειλαν πάνω σε αυτό ένα άλλο, με την ταχύτητα της πρόσκρουσης να φτάνει, σύμφωνα και με το video, στα 200 χλμ./ώρα. Περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι δοκιμές δεν υπήρχαν στο διαδίκτυο γι' αυτό και εμείς επικοινωνήσαμε με το DTC ώστε να μάθουμε και το λόγο που επέλεξαν μοντέλα για τα crash tests, τα οποία προέρχονται από τη 10ετία του '90 και όχι κάποιο πιο σύγχρονο.

Το ελβετικό κέντρο ανταποκρίθηκε στις απορίες μας και σύμφωνα με τον Fabian Aschwanden, μηχανικό των Ελβετών στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν, ώστε να δοκιμαστούν τα φράγματα της πίστας δοκιμών με ταχύτητες έως και 200 χλμ./ώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που το έτος κατασκευής των αυτοκινήτων δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού προτεραιότητα δόθηκε στην απαιτούμενη μάζα που χρειαζόταν ώστε να δοκιμαστούν τα φράγματα με αυτές τις ταχύτητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί επίσης ότι το DTC έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν παρόμοιες δοκιμές, με ταχύτητα πρόσκρουσης στα 200 χλμ./ώρα. Το έκανε σε συνεργασία με τη FIA, για την εξέλιξη φρακτών που προστατεύουν το κοινό που παρακολουθεί έναν αγώνα σε περιβάλλον πίστας -το δεύτερο video που ακολουθεί. Όπως και να έχει τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι σοκαριστικά αν σκεφτεί κανείς ότι τέτοιο ατύχημα μπορεί να γίνει και σε δημόσιο δρόμο...

Δείτε τα βίντεο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ