Οι Τούρκοι λένε «όχι» στην Tesla -Γιατί γυρίζουν την πλάτη στα αυτοκίνητα του Elon Musk;

Tesla Model 3

Σύντομη αποδείχθηκε, όπως φαίνεται, η «τρέλα» για την Tesla στην Τουρκία, με τους καταναλωτές να δείχνουν ότι την έχουν ξεχάσει ήδη.

Με τους καλύτερους οιωνούς συνοδεύτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο η είσοδος της Tesla στην αγορά της Τουρκίας, με τα μοντέλα της να γνωρίζουν γρήγορα μεγάλη δημοφιλία, κάτι που αποτυπώθηκε στις πωλήσεις τους.

Σήμερα, ωστόσο, η εμπορική πόρεία της εταιρείας του δαιμόνιου επιχειρηματία Elon Musk στην αγορά της γειτονικής χώρας δείχνει να έχει ατονίσει σε θεαματικό βαθμό, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τους παράγοντες που την ώθησαν από το ζενίθ στο ναδίρ.

tesla model y τουρκία
Tesla Model Y
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν τα τουρικά μέσα, που επικαλούνται τα στοιχεία της τουρκικής ένωσης αυτοκινήτων (ODMD), τον περασμένο Μάιο η Tesla ταξινόμησε μόλις 10 αυτοκίνητα, διαγράφοντας αντίθετη πορεία σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές στην αγορά των ηλεκτρικών ΙΧ.

Και ειδικά της Togg, της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας παραγωγής του πρώτου 100% ηλεκτρικού “Made in Turkey” μοντέλου, το οποίο καταγράφει τεράστιες εμπορικές επιδόσεις.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2023, όταν ο οργανισμός ODMD άρχισε να συμπεριλαμβάνει την Tesla στη βάση δεδομένων του, η εταιρεία πούλησε 200 αυτοκίνητα, με τις πωλήσεις να αυξάνονται μήνα με το μήνα θεαματικά, φτάνοντας τα 4.700 οχήματα τον Σεπτέμβριο του 2023.

togg t10x
Togg T10X

Αίφνης, ωστόσο, οι πωλήσεις πήραν την κατιούσα, και μειώθηκαν σε τριψήφιο νούμερο τον Οκτώβριο του 2023. Τον Νοέμβριο παρουσίασαν μια μικρή άνοδο που, όμως, δεν ήταν κανεί να συγκρατήσει την πτωτική πορεία, η οποία τον Φεβρούριο του 2024 αποτυπώθηκε σε μόλις διψήφιες πωλήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επίπεδο 5μηνου (Ιανουάριος-Μάιος 2024), η Tesla έχει καταφέρει να ταξινομήσει μόλις 412 αυτοκίνητα, την ίδια ώρα που το μοντέλο της Togg έχει καταφέρει να βρει 11.288 αγοραστές, με το καταναλωτικό κοινό της χώρας να δείχνει ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο προϊόν.

Tesla Model S
Tesla Model S

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ανακάμψουν οι πωλήσεις της Tesla, τον Απρίλιο η εταιρεία παρουσίασε μια έκδοση του Model Y που προορίζεται αποκλειστικά για την τουρκική αγορά. Η εν λόγω έκδοση εμπίμπει στην κατηγορία του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ÖTV) και αποτελεί το πιο οικονομικό μοντέλο της Tesla στη χώρα.

Οι φτωχές εμπορικές επιδόσεις της μάρκας σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητες από την κυβέρνηση της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό αν επηρεάζουν την προσπάθεια του Ερντογάν να φέρει στην Τουρκία ένα εργοστάσιο της Tesla.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ