Η Τουρκία κηρύσσει «πόλεμο» στην Κίνα -Σε ποια προϊόντα υψώνει απαγορευτικό;

Turkey

Ανεπιθύμητα φαίνεται ότι είναι τα κινεζικά αυτοκίνητα στην Τουρκία, η οποία επιβάλει μέτρα που θα φρενάρουν την εισαγωγή τους.

Έναν άτυπο πόλεμο στην Κίνα κηρύσσει η Τουρκία, αυξάνοντας τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την ασιατική χώρα κατά 40%, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρέχουσων συναλλαγών, αλλά και να προστατεύσει τους εγχώριους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πρόκειται για μια απόφαση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου το περασμένο Σάββατο (8/6) και λαμβάνεται εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η Κίνα βάλλεται πανταχόθεν. Ο δασμός που θα επιβληθεί από την Τουρκία θα είναι τουλάχιστον 7.000 δολάρια.

παραγωγή αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία αύξησε τους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το 2023, προκειμένου να στηρίξει το πρώτο “Made in Turkey” ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Togg T10X που τότε ήταν έτοιμο να λανσαριστεί στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Μαΐου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε μπουρλότο στις εμπορικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, ανακοινώνοντας -μεταξύ άλλων- 100% αύξηση των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για τις ΗΠΑ, τα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνιστούν απειλή για θέσεις εργασίας, αλλά και για την εθνική ασφάλεια της χώρας, μιας και θεωρούν ότι μπορούν να «εξαφανίσουν» την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Τον δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η ΕΕ, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει και αυτή δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών ΙΧ από την Κίνα.

αυτοκίνητα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μεριά του, το Πεκίνο φαίνεται ότι έχει ήδη προετοιμαστεί για το ευρωπαϊκό χτύπημα, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ανταποδώσει με αντίμετρα που θα μπορούσαν να πλήξουν μια σειρά από εξαγωγές της ΕΕ στη χώρα, από κονιάκ έως γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατόπιν συνάντησης με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «δεν θα αμφιταλαντευτεί» στην διαρκή προσπάθειά της να προστατεύσει τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ