https://www.executivelease.gr/leasing-obvious-guide?utm_source=car+and+motor.gr&utm_medium=banner&utm_campaign=car+and+motor.gr&utm_id=banner+car+and+motor

Η Toyota βάζει κινητήρες βενζίνης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Toyota

Πιστεύοντας ότι το μέλλον δεν μπορεί να είναι μόνο ηλεκτρικό, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται να αναπτύξει βενζινοκινητήρες που θα μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε είδους σύστημα κίνησης.

Η Toyota έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν ακολουθεί τυφλά τις τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά χαράζει τον δικό της δρόμο. Παρότι από την αρχή δεν έδειξε ιδιαίτερη θέρμη για την ηλεκτροκίνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να γίνει 100% ηλεκτρική ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα, με τις δηλώσεις των στελεχών της να κινούνται πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση, βλέποντας την τάση της αγοράς άρχισε να επενδύει πιο δυναμικά και συστηματικά σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να αφήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η επόμενη γενιά βενζινοκινητήρων της αναμένεται να έχει ρόλο ακόμη και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι της ιαπωνικής φίρμας βλέπουν το μέλλον τους «πολυενεργειακό», στηρίζοντας την πολιτική τους σε ένα μείγμα τεχνολογιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Toyota

Η στρατηγική αυτή αποτυπώθηκε ξεκάθαρα τον Μάιο του 2024, όταν ανακοίνωσαν συνεργασία με τη Subaru και τη Mazda για την ανάπτυξη νέας γενιάς κινητήρων εσωτερικής καύσης. Οι κινητήρες αυτοί δεν θα είναι κοινοί για όλες τις εταιρείες, αλλά η καθεμία θα αναπτύξει τους δικούς της, μοιραζόμενη τεχνολογίες και κοινούς στόχους.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Στρατηγικής Προϊόντων και Μάρκετινγκ της Toyota Ευρώπης, Andrea Carlucci, οι νέοι τετρακύλινδροι κινητήρες, οι οποίοι θα είναι 1,5 λίτρων ατμοσφαιρικοί και υπετροφοδοτούμενοι, καθώς και υπετροφοδοτούμενοι 2,0 λίτρων, θα είναι μικρότεροι σε μέγεθος, πιο αποδοτικοί και σε αρκετές περιπτώσεις ισχυρότεροι. Στόχος είναι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους σύστημα κίνησης, από αμιγώς βενζινοκίνητα, μέχρι υβριδικά αυτοφορτιζόμενα, plug-in υβριδικά, ακόμη και ηλεκτρικά.

Η ιδέα μοιάζει παράδοξη, όμως η Toyota θέλει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Οι νέοι κινητήρες θα μπορούν να λειτουργούν και με βιοκαύσιμα, e-fuels ή υδρογόνο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ευελιξία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Toyota

Όπως τόνισε πρόσφατα ο Carlucci, ο πραγματικός εχθρός είναι «ο άνθρακας» και όχι οι ίδιοι οι κινητήρες. Έτσι, για την Toyota, η λύση δεν βρίσκεται σε έναν μόνο δρόμο, αλλά σε πολλούς παράλληλους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ένας βενζινοκινητήρας θα βρει τη θέση του μέσα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ουσιαστικά η Toyota σε πρώτη φάση αναφέρεται στην τεχνολογία εκτεταμένης αυτονομίας (EREV), η οποία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στην Κίνα και έχει τη βάση της στα plug-in υβριδικά. Τα ηλεκτρικά οχήματα εκτεταμένης αυτονομίας κινούνται πάντα με ηλεκτροκινητήρες, έχοντας όμως και έναν θερμικό κινητήρα που φορτίζει τις μπαταρίες ως γεννήτρια όταν αυτές αδειάσουν.

Είναι σε αυτού του τύπου τα οχήματα που, στο μέλλον, ενδέχεται να δούμε τους νέους βενζινοκινητήρες της Toyota να χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικές εφαρμογές. Στην Κίνα, μάλιστα, η Toyota σκοπεύει να διαθέσει αυτή την τεχνολογία EREV σε συνεργασία με τον Κινέζο εταίρο της GAC, για τα Highlander και Sienna.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Toyota

Το ερώτημα που θέτουν οι άνθρωποι της Toyota και στο οποίο βασίζουν εν μέρει τη στρατηγική τους είναι το εξής: Αφού σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πήραν μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για κινητήρα εσωτερικής καύσης και την εξηλέκτρισαν σε κάποιο βαθμό, γιατί να μη σχεδιάσουμε εξαρχής μια πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα και να δούμε πόσο μπορούμε να την προσαρμόσουμε για ένα plug-in, ένα EREV ή ένα πλήρες υβριδικό, χωρίς να θυσιάσουμε τα πλεονεκτήματά της;

Η ιαπωνική εταιρεία θεωρεί ότι η «καύση» έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της, ιδιαίτερα αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Akio Toyoda, τα ηλεκτρικά δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουν το 30% της παγκόσμιας αγοράς. Η ποικιλία επιλογών, σύμφωνα με την Toyota, θα είναι το κλειδί για να δώσει στους πελάτες της την ελευθερία να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ