Παίρνει μπρος το τούνελ στο βυθό της Μεσογείου που θα συνδέσει Ευρώπη με Αφρική -Πότε θα είναι έτοιμο

Η ανάθεση σε κρατική εταιρεία της εκπόνησης συνολικής μελέτης σκοπιμότητας, φέρνει το πρότζεκτ ένα βήμα πιο κοντά στην εκκίνηση.
Στο Στενό του Γιβραλτάρ στέφει ακόμα μία φορά το βλέμμα της Ισπανία, με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου τούνελ που θα ενώσει την Ιβηρική Χερσόνησο με το Γιβραλτάρ.
Ειδικότερα, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Μεταφορών, με επικεφαλής τον Óscar Puente, η κυβέρνηση ανέθεσε στην κρατική εταιρεία Ineco την εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης σκοπιμότητας, με στόχο να διερευνηθεί αν αυτό το γεωστρατηγικό όραμα δεκαετιών μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
BUY NOW
Σύμφωνα με την κυβερνητική πλατφόρμα προμηθειών, ο προϋπολογισμός που διατέθηκε ανέρχεται σε 1.632.338 ευρώ —μειωμένος σε σχέση με τα αρχικά προβλεπόμενα 2,4 εκατομμύρια— λόγω τροποποιήσεων στη σύμβαση, όπως η κατάργηση της μελέτης για κατασκευή δοκιμαστικού τούνελ και η μειωμένη ανάγκη για διερεύνηση εναλλακτικών διαδρομών.

Όπως αναφέρουν ισπανικά δημοσιεύματα, η μελέτη αφορά στη γεωτεχνική, οικονομική και λειτουργική αξιολόγηση του έργου. Αυτό σημαίνει ανάλυση της σκοπιμότητας εκσκαφής του θαλάσσιου πυθμένα, πρόβλεψη ζήτησης για επιβατική και εμπορευματική κυκλοφορία και μελέτη διαφορετικών σεναρίων οικονομικής απόδοσης για μια επένδυση που ενδέχεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν εξετάζονται δύο σημείο ως αφετηρία του τούνελ: Η περιοχή γύρω από την παράλια πόλη Αλχεθίρας και η ακτή κοντά στην Ταρίφα, στο νοτιότερο άκρο της Ιβηρικ΄ςη Χερσονήσου. Στην αντίπερα όχθη του Στενού, η διαδρομή θα κατευθυνθεί προς τα περίχωρα της Ταγγέρης.
Ο προτιμώμενος σχεδιασμός εδώ και χρόνια αφορά σε σύνδεση 38,5 χλμ. εκ των οποίων τα 27,7 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια μέσω δύο σιδηροδρομικών σηραγγών που θα διανοιχθούν κάτω από τον πυθμένα.
Τη δυνατότητα υλοποίησης του τούνελ μελετάει ταυτόχρονα η ηγέτιδα γερμανική εταιρεία στην κατασκευή σηραγγών Herrenknecht, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στη μίσθωση τεσσάρων σεισμογράφων -κόστους άνω των 480.000 ευρώ- για τη μελέτη του βυθού του Στενού.

Η κοινή πρόθεση σύνδεσης της Ισπανίας με το Μαρόκο μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ εκφράστηκε το 1979 σε μια συνάντηση μεταξύ του Βασιλιά Χασάν Β' του Μαρόκου και του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το τούνελ των 27,7 χλμ. δεν έχει καταφέρει να πάρει την άγουσα της υλοποίησης.
Η συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2030 (Μουντιάλ) από Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο προσδίδει επιπλέον αξία στο έργο, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι το τούνελ είναι απίθανο να είναι έτοιμο μέχρι τότε, λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας και της καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων μελετών. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ολοκλήρωση γύρω στο 2040.