Οι Ιταλοί «σκοτώνουν» το Fiat Punto

Fiat Punto render

Μετά από χρόνια φημολογίας, η Fiat φέρεται να αποφάσισε να αφήσει το δημοφιλές της Punto για πάντα στο παρελθόν της - καθώς προετοιμάζει το μεγάλο της πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση.

Δεδομένης της δημοφιλίας και της φήμης του Punto, η αναγέννηση του ιταλικού supermini βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των φημών όταν δημιουργήθηκε η FCA (Fiat Chrysler Automobiles), αλλά και μετέπειτα όταν συνέβη η συγχώνευση της FCA με τον γαλλικό όμιλο PSA που δημιούργησε τον γίγαντα Stellantis.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οικονομίες κλίμακας -σε πλατφόρμες, κινητήρες, εξαρτήματα και τεχνολογίες- θα επέτρεπαν άνετα την επιστροφή του Punto με μια ολοκαίνουρια γενιά, μετά τον τερματισμό της παραγωγής της τελευταίας του, το 2018.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, Olivier Francois, ξεκαθάρισε τώρα ότι το Punto δεν θα επιστρέψει. Υπάρχει το ενδεχόμενο το χώρο που θα αφήσει στην κατηγορία των supermini να πάρει κάποιο άλλο μοντέλο της εταιρείας, αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει σαφή και καθορισμένο διάδοχο του Punto.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η κατασκευή ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο μέγεθος του Punto, το οποίο θα μπει στην παραγωγή του εργοστασίου της Fiat στο Kragujevac της Σερβίας το 2024. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα υπάρξει και μια δεύτερη πρόταση των Ιταλών σε αυτή την κατηγορία μεγέθους, αλλά σε B-SUV σιλουέτα -πιθανώς το νέο Panda-, που θα κατασκευάζεται στο Tychy της Πολωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί, όμως, η Fiat αποφάσισε να βάλει το οριστικό τέλος στη διαδρομή του Punto; Ειδικά με την εμπορική δύναμη που έχει το όνομά του; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Η Fiat μπορεί να επιθυμεί να ρίξει το βάρος της στα SUV, λόγω του μεγαλύτερου εμπορικού τους ενδιαφέροντος. Επίσης, ενδέχεται η Stellantis να μην θέλει να υπάρξει ένας ακόμα εμπορικός αντίπαλος των Peugeot 208 και Opel Corsa.

Όμως, υπάρχει και κάτι ακόμα που θα φάνταζε λογικό: η Fiat προετοιμάζει μια ολόκληρη οικογένεια αυτοκινήτων για το ηλεκτρικό της μέλλον, που έρχεται γοργά, βασισμένη στο πρόφατο πρωτότυπο Fiat Centoventi. Ενδεχομένως ένα όνομα από το παρελθόν, συνδεδεμένο με άλλες εποχές της αυτοκίνησης, να μην είχε μια θέση σε αυτήν την αλλαγή σελίδας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ