Τιμές καυσίμων: Πόσο κοστίζει η βενζίνη στα σύνορα της Ελλάδας;

σύνορα Ελλάδας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα επιδότηση στα καύσιμα, Fuel Pass 2, τη στιγμή που οι τιμές στην αντλία παρουσιάζουν εκ νέου μικρή άνοδο. Τι γίνεται, όμως στα σύνορα της Ελλάδας; Πόσο κοστίζει η αμόλυβδη στις γειτονικές μας χώρες;

Στα 2,051 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας, με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως οι τιμές θα έχουν ανοδικές τάσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Όντες ανήμποροι να αντέξουν τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, χιλιάδες Βορειοελλαδίτες περνούν τα σύνορα της χώρας μας, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το οικονομικό βάρος από τις επισκέψεις στην αντλία.

Μεγάλη μερίδα οδηγών από τη Βόρεια Ελλάδα επισκέπτεται – μέσω των συνοριακών σταθμών του Προμαχώνα και του Ορμένιου – τη Βουλγαρία, ώστε να επωφεληθεί από την αρκετά χαμηλότερη τιμή της βενζίνης που ανέρχεται στα 1,573 ευρώ ανά λίτρο. Με βάση την ανωτέρω τιμή, ένα φουλάρισμα ενός ρεζερβουάρ χωρητικότητας 50 λίτρων κοστίζει 78,6 ευρώ, όταν στην Ελλάδα θα πρέπει κανείς να πληρώσει 102,5 ευρώ (μέση τιμή αμόλυβδης 2,051 ευρώ), δηλαδή 24 ευρώ περισσότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι εφόσον ο ανεφοδιασμός καυσίμου στην «ξενιτιά» γίνεται τέσσερις φορές τον μήνα (μία φορά την εβδομάδα), τότε το κέρδος των οδηγών ανέρχεται σε 96 ευρώ, ενώ ετησίως μπορεί να φτάσει τα 1.152 ευρώ.

αντλία καυσίμου

Συχνές είναι οι επισκέψεις των Βορειοελλαδιτών και στην Τουρκία, μέσω των μεθοριακών σταθμών Καστανιών και Κήπων Έβρου. Εκεί η μέση τιμή της αμόλυβδης περιορίζεται στα 1,185 ευρώ ανά λίτρο.

Επομένως, ο ανεφοδιασμός με 50 λίτρα αμόλυβδης δεν υπερβαίνει τα 60 ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ λιγότερα απ’ ότι κοστίζει στην Ελλάδα, ενώ το μηνιαίο κέρδος για τέσσερα γεμίσματα αγγίζει τα 168 ευρώ (ετήσιο όφελος =2.016 ευρώ).

Πολλοί καταναλωτές από την Ελλάδα βρίσκουν διέξοδο και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του τελωνείου Νίκης, μιας και στη Γεύγελη το φουλάρισμα κοστίζει 72 ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή ανά λίτρο ανέρχεται στα 1,455 ευρώ ανά λίτρο. Ο καταναλωτής, λοιπόν, θα γλιτώσει 30 ευρώ, ενώ για τέσσερα συνολικά γεμίσματα, η μηνιαία εξοικονόμηση χρημάτων θα ανέλθει σε 120 ευρώ και η ετήσια σε 1.440 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέψεις, δε, των Ελλήνων καταναλωτών στις γειτονικές χώρες αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα των τελευταίων, την ίδια ώρα που οι πρατηριούχοι επί ελληνικού εδάφους υψώνουν κραυγή αγωνίας, κάνοντας λόγο για πολλά επερχόμενα λουκέτα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, η οποία συνδυάζεται με τα ιδιαίτερα αυξημένα λειτουργικά τους έξοδα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ