Σύντομα τo τηλέφωνο στο αυτοκίνητο θα επισείει την ίδια ποινή με ένα ανοιχτό μπουκάλι αλκοόλ

Car phone driving

Στην Αμερική, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας θέλει πολύ πιο αυστηρούς Νόμους για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση - και προωθεί ακόμα και την απαγόρευση να το κρατά ο οδηγός στα χέρια του.

Μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου δείχνει ότι η απαγόρευση να έχει ο οδηγός τη τηλέφωνο στο χέρι του είναι πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με την απαγόρευση να μιλά ή να γράφει μηνύματα. Η αστυνόμευση ενός τέτοιου μέτρου, φυσικά, δεν μπορεί παρά να γίνει μόνο με κάμερες ασφαλείας στους αυτοκινητόδρομους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτό τον τρόπο το Ινστιτούτο αποσκοπεί να πετύχει τον περιορισμό των δυστυχημάτων που οφείλονται στην απόσπαση της προσοχής από την οδήγηση λόγω του τηλεφώνου - μια αιτία που κόστισε το 2020 τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 Αμερικανούς.

Στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες είναι παράνομο να γράφει ο οδηγός μηνύματα ενώ χειρίζεται το αυτοκίνητο, αλλά η περιφρούρηση του μέτρου αυτού δεν στέφεται πάντα με επιτυχία. Ήδη, κάποιες Πολιτείες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αυστηρές ποινές για τους οδηγούς που κρατούν, ή ακόμα και ακουμπούν, το τηλέφωνό τους.

Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο IIHS, στις δεύτερες η πλήρης απαγόρευση να ακουμπά ο οδηγός το τηλέφωνό του έχει επιφέρει θεαματική μείωση μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, πολύ ταχύτερη σε σχέση με τις Πολιτείες όπου απαγορεύεται απλώς η χρήση του κινητού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στην Πολιτεία της Washington τα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 11% μετά το μέτρο, και στου Oregon κατά 9%, μετά την επιβολή -το 2017- του μέτρου ακόμη και να κρατά ο οδηγός το τηλέφωνό του. Στην πλειοψηφία των Πολιτειών, η μόνη αποδεκτή από το Νόμο αλληλεπίδραση του οδηγού με το κινητό του είναι η ομιλία μέσω ασύρματης bluetooth σύνδεσης.

Ο αυστηρός Νόμος Πολιτειών όπως του Oregon και της Washington απαγόρευει στον οδηγό να κρατά το κινητό του ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο στην κίνηση, ή προσωρινά σταθμευμένο. Η Καλιφόρνια, από την άλλη πλευρά, απαγορεύει στον οδηγό «να κρατά και να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του», συνεπώς τα όρια είναι λίγο δυσδιάκριτα και η απαγόρευση γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Μαζί με τη διαφορετική διατύπωση του Νόμου, διαφέρουν και τα πρόστιμα. Στην Καλιφόρνια κυμαίνονται στα 20-50 δολάρια, για παραπτώματα χρήσης του κινητού που στο Oregon τιμωρούνται με πρόστιμο 265-440 δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα του IIHS κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι αυστηρότερες απαγορεύσεις ενδείκνυνται για τον περιορισμό των μετωπικών συγκρούσεων στο πίσω μέρος του προπορευόμενου οχήματος, αλλά και ότι απαιτούνται ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα. Για να αποφασιστεί αν τα τελευταία θα αποδώσουν, χρειάζεται ωστόσο μια λεπτομερέστερη μελέτη των συγκοινωνιολόγων εις βάθος. Αν τα πλάνα εντέλει προκριθούν, είναι πολύ πιθανό ότι η ύπαρξη τηλεφώνου στο αυτοκίνητο κατά την οδήγηση θα θεωρείται παράπτωμα αντίστοιχο με την ύπαρξη ενός ανοιχτού μπουλακιού οινοπνευματώδους ποτού.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ