Τι θα αλλάξει στα Τέλη Κυκλοφορίας 2025;

Κίνηση αυτοκινήτων

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ανακοίνωση της παράτασης εξόφλησης των Τελών κυκλοφορίας 2024;

Δίμηνη παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα ελληνικά νοικοκυριά ενόψει των εορτών αλλά και την ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 ενώ αν δεν επιθυμούν να πληρώσουν καθόλου τα Τέλη Κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς τότε πολύ απλά θα μπορούν να τα κινούν νόμιμα έως και τις 28 Φεβρουαρίου καθώς την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα του 2024 θα πρέπει να τα θέσουν σε φορολογική ακινησία (ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ανακοίνωση της παράτασης εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2024 αποκάλυψε ότι θα αλλάξουν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη εξόφληση κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί στα Τέλη Κυκλοφορίας 2025.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης: «Αποφασίσαμε να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, για την πληρωμή τους, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Για ένα δίμηνο ακόμα. Κατόπιν, η Κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr στα Τέλη Κυκλοφορίας 2025 δεν θα αλλάξουν μόνο τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης αλλά και τα ποσά στα Τέλη Κυκλοφορίας!

Αρχικά όσοι δεν πληρώνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2025 θα τους δίδεται η δυνατότητα να τα εξοφλήσουν εντός των επόμενων 15 ημερών καταβάλλοντας ένα κλιμακωτό πρόστιμο το οποίο στην 15η ημέρα καθυστέρησης θα υπολογίζεται στο 50% των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενός οχήματος. Μόλις έρθει η 16η ημέρα ή η 30η ημέρα (ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί) οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας τους έστω και καθυστερημένα θα αναγκάζονται να πληρώνουν ποσά διπλάσια των Τελών Κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 300 ευρώ αν τα εξοφλήσει 15 ημέρες μετά την προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τότε θα πληρώσει 450 ευρώ. Αν τα εξοφλήσει την 16η ημέρα τότε θα πληρώσει 465 ή600 ευρώ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν όμως ο παραπάνω ιδιοκτήτης πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας τρεις ημέρες μετά την προθεσμία που είχε δώσει το Υπουργείο τότε θα πληρώσει 330 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό επιβάρυνσης για 3 ημέρες καθυστέρησης ανέρχεται σε 10%. Με λίγα λόγια στις 15ημέρες επιπλέον προθεσμία η κάθε ημέρα καθυστέρησης πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας 2025 θα επιβαρύνεται σε ποσοστό 3,3% και στο 15νθήμερο 50%.

Ωστόσο εκτός των προστίμων για εκπρόθεσμη εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας το 2025 αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα ποσά που θα πληρώνει ο κάθε ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει η πρόταση για αύξηση των ποσών στα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα τα οποία είναι αμετάβλητα εδώ και πολλά χρόνια ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ένας εξορθολογισμός στα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας τα οποία προκαλούν ήδη «αιμορραγία» στα κρατικά έσοδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως τα μόνα αυτοκίνητα στα οποία αναμένεται να διατηρηθούν τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας το 2025 θα είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά ώστε να γίνουν ακόμη πιο δελεαστικά στην απόκτησή τους και οι ιδιοκτήτες του να είναι οι μόνοι που θα απολαμβάνουν χαμηλό κόστος χρήσης. Βέβαια το οικονομικό επιτελείο έχει πολλούς μήνες μπροστά του για να ολοκληρώσει τόσο το σχέδιο της κλιμακωτής επιβάρυνσης σε περίπτωση εκπρόθεσης εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2025 όσο και για τα ποσά των οχημάτων...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ