Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί στις ζώνες ασφαλείας -Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ζώνη ασφαλείας

Οι ζώνες ασφαλείας ενός αυτοκινήτου κρύβουν πολλές πληροφορίες τις οποίες ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι μπορούν να αποκωδικοποιήσουν.

Μολονότι οι ζώνες ασφαλείας μετρούν σχεδόν 70 χρόνια ζωής, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις λειτουργίες αλλά και τις πληροφορίες που συνήθως «κρύβουν».

Ανάμεσα στις πληροφορίες που μπορείς να συναντήσεις στις ζώνες ασφαλείας είναι και μια ημερομηνία, η οποία να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ημερομηνία που αναγράφεται στις ζώνες ασφαλείας σχετίζεται με την ημερομηνία παραγωγής τους.

Ζώνη ασφαλείας ημερομηνία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως τοποθετείται σε μια ετικέτα, ραμμένη πάνω στην επιφάνεια της ζώνης η οποία είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί, χωρίς να αφήσει εμφανή σημάδια.

Το ερώτημα βέβαια που εύλογα προκύπτει είναι σε τι μπορεί να χρησιμεύει η ημερομηνία παραγωγής της ζώνης ασφαλείας και αν αυτός συνδέεται με τη λειτουργικότητα ή αν προτιμάτε την αποτελεσματικότητά της.

Αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι πολλοί κατασκευαστές προτείνουν την αντικατάσταση των ζωνών ασφαλείας με το πέρας ενός -μεγάλου- χρονικού διαστήματος. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ποια ημερομηνία έχουν κατασκευαστεί, αυτομάτως μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ζώνη ασφαλείας ημερομηνία

Ένα ακόμα στοιχείο που μαρτυρά η ημερομηνία κατασκευής των ζωνών ασφαλείας είναι αν το αυτοκίνητο έχει εμπλακεί ή όχι σε κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Υπό κανονικές συνθήκες η ημερομηνία παραγωγής των ζωνών ασφαλείας δεν θα πρέπει να απέχει χρονικά από εκείνη του αυτοκινήτου. Αν για παράδειγμα το αυτοκίνητο έχει παραχθεί τον Αύγουστο του 2010 και η ζώνη ασφαλείας έχει μεταγενέστερη ημερομηνία παραγωγής, π.χ. τον Ιανουάριο του 2012 τότε αυτό πρακτικά σημαίνει οι ζώνες έχουν αντικατασταθεί όχι λόγω της «γήρανσής» τους αλλά εξαιτίας μιας σύγκρουσης ή έστω δυσλειτουργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζώνη ασφαλείας ημερομηνία

Με λίγα λόγια οι ζώνες ασφαλείας και ειδικότερα η ημερομηνία παραγωγής τους μπορούν να αποτελέσουν μια σαφή ένδειξη ότι το αυτοκίνητο έχει εμπλακεί σε ένα σοβαρό ατύχημα, το οποίο και επέβαλλε την αντικατάστασή τους. 

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ