Τι σημαίνουν αυτά τα αυτοκόλλητα στο αυτοκίνητο - Γιατί τα χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες

Μπορεί τα περισσότερα αυτοκόλλητα στο αυτοκίνητο να έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά εξαπλώνεται όλο και περισσότερο η χρήση τους για ενημερωτικό σκοπό, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Η οδική ασφάλεια δεν εξαρτάται μόνο από τις υποδομές και την τεχνολογία των οχημάτων, αλλά και από τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τα οδηγούν. Μπορεί οι κανόνες του ΚΟΚ να είναι ίδιοι για άλλους, αλλά η εμπειρία, οι δεξιότητες και οι ανάγκες του κάθε οδηγού διαφέρουν αρκετά.
Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι χρήστες του οδοστρώματος να γνωρίζουν τα παραπάνω πριν καν πλησιάσουν κάποιον άλλο όχημα στον δρόμο.
BUY NOW

Σε κάποιες χώρες, η απάντηση έχει ήδη δοθεί με έναν απλό, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο, όπου μέσω αυτοκόλλητων παρέχονται βασικές πληροφορίες για τον οδηγό, προτρέποντας τους υπόλοιπους να δείξουν κατανόηση και αυξημένη προσοχή.
Η Ιαπωνία, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες τροχαίων παγκοσμίως, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Δύο μικρά αυτοκόλλητα με μεγάλο νόημα, το wakaba και το koreisha, χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά από συγκεκριμένες ομάδες οδηγών, όχι για να στιγματίσουν, αλλά για να ενημερώσουν και να προλάβουν.

Το wakaba, με το χαρακτηριστικό πράσινο-κίτρινο βέλος, τοποθετείται υποχρεωτικά σε οχήματα αρχάριων οδηγών στην Ιαπωνία. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το γνωστό «Ν», που δηλώνει πως πίσω από το τιμόνι βρίσκεται νέος οδηγός, καθώς και το «Σ», το οποίο αφορά 17χρονους που οδηγούν με την παρουσία ενήλικα συνοδηγού, όπου και στις δύο περιπτώσεις, στόχος είναι να ειδοποιούνται οι υπόλοιποι οδηγοί ώστε να δείχνουν κατανόηση και να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις.
Από την άλλη, το koreisha είναι ένα τετράχρωμο τριφύλλι που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ηλικιωμένων οδηγών. Παλιότερα, το σύμβολο ήταν διαφορετικό, αφού ήταν ένα δίχρωμο φύλλο με το όνομα Momiji (φύλλο του φθινοπώρου). Το koreisha τοποθετείται σε οχήματα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν μειωμένα αντανακλαστικά ή να οδηγούν με πιο αργό και προσεκτικό ρυθμό, κάτι που απαιτεί περισσότερη υπομονή και ευαισθησία από τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν έμειναν μόνο σε αυτές τις κατηγορείς αλλά το έχουν πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από τους νέους και ηλικιωμένους οδηγούς, υπάρχουν και άλλα διακριτικά αυτοκόλλητα, όπως το yotsuba (τετράφυλλο τριφύλλι) για άτομα με αναπηρίες, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας σήμα ΑΜΕΑ, και το choukaku (πεταλούδα) για οδηγούς με προβλήματα ακοής, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ορατότητας και σεβασμού στον δρόμο.