Τι σημαίνει η λέξη «Ριβιέρα» στην πινακίδα της Αθήνας που έγινε viral;

πινακίδα αθηναϊκή ριβιέρα

Για τους επισκέπτες της Αθήνας η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί έναν τόπο χαλάρωσης και αναψυχής, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν από πού προέρχεται η ονομασία της.

Τον γύρο του διαδικτύου είχαν κάνει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι φωτογραφίες μιας πινακίδας στην «καρδιά» της πρωτεύουσας που απαθανάτισαν δεκάδες οδηγοί.

Πρόκειται για την πληροφοριακή πινακίδα «Αθην. Ριβιέρα» που τοποθετήθηκε στην οδό Λαγουμιτζή στο Ρεύμα προς Ταύρο, αντικαθιστώντας την πινακίδα που έστελνε κατοίκους και επισκέπτες στην… Παραλία.

Φυσικά, η αναγραφή «Αθην. Ριβιέρα» δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ένθερμους φίλους του Twitter, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα ξέφρενο… γλέντι σχολίων, διακωμωδώντας τη συγκεκριμένη πινακίδα που «αιωρείται» πάνω από τα οχήματα των οδηγών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αθηναϊκή Ριβιέρα πινακίδα

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας γνωρίζουν ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι η ακτογραμμή που ξεκινά από το Παλαιό Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο, αποτελώντας, δίχως αμφιβολία, το πιο προνομιακό παραθαλάσσιο μέτωπο που έχει να επιδείξει το Λεκανοπέδιο. Πρόκειται για 70 χλμ. ακτογραμμής, με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και τελικό προορισμό τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σούνιο είναι μόνο από τα μερικά μέρη που συνθέτουν το «παζλ» της όμορφης αυτής διαδρομής, η οποία αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω με το έργο «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» με ενοποίηση της κατακερματισμένης σήμερα ακτογραμμής του Νομού Αττικής με ένα ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου.

αθηναϊκή Ριβιέρα
Αθηναϊκή Ριβιέρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός θα εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Τι σημαίνει όμως η λέξη «Ριβιέρα» με την οποία έχουμε ονοματοδοτήσει την όμορφη ακτογραμμή μας;

Η λέξη «Ριβιέρα»

Η Ριβιέρα είναι ιταλική λέξη που σημαίνει «ακτογραμμή» και προέρχεται από το λατινικό ripa (ρυάκι, ρεύμα και ποτάμι). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την ακτή της Λιγυρίας, δηλαδή την Ιταλική Ριβιέρα (Riviera ligure) μεταξύ της Θάλασσας της Λιγουρίας (το μεγαλύτερο μέρος του κόλπου της Γένοβας) και της οροσειράς που σχηματίζεται από τις θαλάσσιες Άλπεις και τα βουνά των Απένιννων, που εκτείνεται από τα σύνορα με τη Γαλλία (Γαλλική Ριβιέρα) στα σύνορα με την περιοχή της Τοσκάνης στα ανατολικά.

Ιταλική Ριβιέρα
Ιταλική Ριβιέρα

Η ιταλική Ριβιέρα είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της, τα γοητευτικά παλιά λιμάνια και τα όμορφα τοπία, τα οποία την έχουν καταστήσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γαλλική ριβιέρα
Γαλλική Ριβιέρα

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι, επίσης, και η Γαλλική Ριβιέρα, γνωστή και ως Κυανή Ακτή, (Côte d'Azur) στην νοτιοανατολική ακτή της Γαλλίας που απλώνεται από το Κασί (ανατολικά της Μασσαλίας) μέχρι το Μεντόν και δίπλα στα ιταλικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ