Νοθευμένη βενζίνη στο αυτοκίνητο: Πώς θα το καταλάβεις - Τι πρέπει να κάνεις για να μην προκαλέσεις ζημιά

Αντλία βενζίνης

Αν και αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, είναι πιθανό κατά τον ανεφοδιασμό με καύσιμο να μας έχουν βάλει νερό στη βενζίνη ή το ντίζελ. Πως θα όμως θα το καταλάβω και τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τα χειρότερα;

Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν όπου μερικά βενζινάδικα αραίωναν τα καύσιμα με νερό. Μάλιστα, και ορισμένες εταιρείες μεταφοράς καυσίμων έκαναν το ίδιο πράγμα, με σκοπό βέβαια να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος.

Nothevmeni venzini 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η τακτική είχε σαν αντίκτυπο να προσελκύονται οι «καλόπιστοι» οδηγοί από την χαμηλότερη τιμή που βρίσκουν στην αντλία και να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκίνητου τους με αυτό το αμφιβόλου ποιότητος μίγμα. Και φυσικά, μετά από λίγα χιλιόμετρα εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στο αυτοκίνητό τους.

Για να είμαστε όμως ακριβείς, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να οφείλεται η ύπαρξη νερού στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στη διείσδυση νερού στο καύσιμο. Για παράδειγμα, σε ορισμένα αυτοκίνητα, κυρίως παλαιότερα, η δεξαμενή καυσίμου μπορεί να διαβρωθεί και να εμφανίσει ρωγμές.

Nothevmeni venzini 3

Πιο αναλυτικά, τα παλιά αυτοκίνητα μπορεί να έχουν διαρροή νερού στο ρεζερβουάρ εάν έχει αρχίσει και «σκουριάζει» ή εάν υπάρχουν ρωγμές στις σωληνώσεις καυσίμου. Πιο σπάνια περίπτωση είναι να υπάρχει πρόβλημα στην τάπα καυσίμου και να μπαίνει νερό από εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει το νερό στον κινητήρα και να τον βλάψει ανεπανόρθωτα. Πως όμως θα το καταλάβω ότι έχει νερό το καύσιμο του αυτοκίνητου μου;

Nothevmeni venzini 4

Όταν το καύσιμο του αυτοκινήτου μας είναι νερωμένο, το αυτοκίνητο μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Θα ανάψει η προειδοποιητική λυχνία που απεικονίζει τον κινητήρα στον πίνακα οργάνων
  • Δεν θα εκκινεί ο κινητήρας ή θα το κάνει με δυσκολία
  • Θα εκπέμπει ατμό από την εξάτμιση, περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Ο κινητήρας δεν θα προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις
Nothevmeni venzini 5

Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα και συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νερό στο καύσιμο, απενεργοποιούμε αμέσως τον κινητήρα. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε το αυτοκίνητό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός μηχανικού ή τη βοήθεια ενός συνεργείου αυτοκινήτων. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ειδικοί, η πιο ασφαλής κίνηση σε μια τέτοια κατάσταση, είναι να καλέσουμε την οδική βοήθεια για να πάμε το αυτοκίνητο στο συνεργείο, γιατί δεν ξέρουμε πόσο νερό υπάρχει στο ρεζερβουάρ και δεν πρέπει να καταστρέψουμε τον κινητήρα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ