Προδιαγραφές ρύπων: Tι EURO είναι το αυτοκίνητο που οδηγείς;

Mercedes testing

Τα πρότυπα μέτρησης εκπομπών ρύπων μπήκαν στη ζωή μας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με στόχο τον περιορισμό της ρύπανσης. Ας δούμε τι ισχύει στην πράξη πως κατηγοριοποιούνται τα αυτοκίνητα.

Η έναρξη ισχύος της κατηγοριοποίησης των καινούργιων οχημάτων με βάση τα πρότυπα Euro ξεκίνησε το 1992. Φυσικά, η συγκεκριμένη χρονολογία δεν είναι και τόσο τυχαία, καθώς, όπως θυμόμαστε και οι περισσότεροι, τότε ξεκίνησε και το λανσάρισμα των πρώτων καταλυτικών αυτοκινήτων με χρήση αμόλυβδης βενζίνης. Η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να ξεκινήσει τη θέσπιση κριτηρίων στους κατασκευαστές, ώστε κάθε νέο όχημα που έμπαινε για πρώτη φορά στην παραγωγή να μπορούσε να μπορούσε να ανταπεξέλθει στα όρια που έθετε η κάθε οδηγία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
wltp testing

Φυσικά, αυτά τα όρια άλλαξαν στην πορεία των ετών, έγιναν σαφώς αυστηρότερα και έτσι οδηγήσαν όλες τις εταιρείες να δημιουργήσουν μοντέλα που επιβαρύνουν το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο. Η εξέλιξη αυτή επέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα των ρύπων και απαίτησε από τους κατασκευαστές μεγάλα κόστη εξέλιξης στον τομέα των μηχανικών συνόλων.

wltp test
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο στον Δακτύλιο-τελικά-και οχημάτων προγενέστερης τεχνολογίας από το Euro 6, αρκεί να είναι εργοστασιακά υβριδικά, φυσικού αερίου και υγραερίου, στον παρακάτω πίνακα σας παρουσιάζουμε την εξέλιξη των προτύπων εκπομπών ρύπων στην πορεία των ετών.

Όπως θα δείτε, οι ρύποι που μπαίνουν στο στόχαστρο των προτύπων Euro αφορούν το μονοξείδιο του άνθρακα, τους υδρογονάνθρακες, το οξείδιο του αζώτου, τις συνδυασμένες εκπομπές υδρογονανθράκων και οξειδίου του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Σημειώστε ότι εάν θέλετε να δείτε τι Euro είναι το αυτοκίνητό σας, αυτό που μετράει από τον παραπάνω πίνακα είναι η ημερομηνία ισχύος για τις ταξινομήσεις (από πότε και μετά δηλαδή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνταν στην Ελλάδα).

Τα πρότυπα Euro ανάλογα με τη χρονολογία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεξήγηση κατηγορίας ρύπων
CO: Μονοξείδιο του άνθρακα
THC & NMHC: Υδρογονάνθρακες
NΟx: Οξείδιο του αζώτου
HC + NΟx: Συνδυασμένες εκπομπές υδρογονανθράκων και οξειδίου του αζώτου
PM: Αιωρούμενα σωματίδια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ