Τι είναι ο «μικρο-ύπνος» -Πότε και γιατί μπορεί να γίνει θανατηφόρος

Μικρο-ύπνος

Η υπνηλία στην οδήγηση αποτελεί έναν από τους πιο υποτιμημένους, αλλά θανατηφόρους κινδύνους στους δρόμους.

Η οδήγηση απαιτεί απόλυτη εγρήγορση, με όλες τις αισθήσεις να λειτουργούν συντονισμένα και σε πλήρη ετοιμότητα. Ο παραμικρός αποσυντονισμός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για τον οδηγό, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Αν και οι περισσότεροι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους εξωτερικούς κινδύνους ή τις μηχανικές αστοχίες, συχνά παραβλέπουν έναν από τους πιο ύπουλους εχθρούς της ασφαλούς οδήγηση, την κόπωση.

O συγκεκριμένος “εχθρός” ονομάζεται microsleep ή στα ελληνικά “ύπνωση για μικρό χρονικό διάστημα” και ουσιαστικά πρόκειται για απώλεια της επαφής με το περιβάλλον για μόλις 2 με 5 δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να φαίνεται λίγος ο χρόνος, αλλά είναι αρκετός για να οδηγήσει σε τραγωδία, αφού σε περίπτωση που το όχημα κινείται με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα, αυτό μεταφράζεται σε 28 μέτρα πορείας “στα τυφλά”, χωρίς ο οδηγός να έχει τον παραμικρό έλεγχο και χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί αν τα μπροστινά αυτοκίνητα φρενάρουν ή αν ακολουθεί στροφή.

Μάλιστα, στην Ισπανία το συγκεκριμένο φαινόμενο ευθύνεται για το 30% των τροχαίων που συμβαίνουν στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τροχαίας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, μετά από 17 ώρες χωρίς ύπνο, η ικανότητα οδήγησης ενός ατόμου είναι αντίστοιχη με εκείνη κάποιου που έχει 0,5 g/l αλκοόλ στο αίμα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική όταν στο παιχνίδι μπαίνει και η θερμοκρασία. Τον χειμώνα, για παράδειγμα, η αντίθεση ανάμεσα στον παγωμένο εξωτερικό αέρα και το ζεστό εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να εντείνει τη νύστα, ειδικά σε μακρινά ταξίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχώς, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που, αν τα αντιληφθεί ο οδηγός και σταματήσει αμέσως, μπορεί να τον γλιτώσουν από τα χειρότερα. Συνήθως, πριν τους microsleep προηγούνται συχνά χασμουρητά, βαριά βλέφαρα, συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών και τσούξιμο.

Η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων είναι πάντα ο καλός ύπνος, τουλάχιστον 7-8 ώρες πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, καθώς και οι στάσεις κάθε 2 ώρες, ώστε ο οδηγός να μπορεί να περπατήσει και να ενυδατωθεί.

Επιπλέον, ένας σύντομος ύπνος 20 λεπτών (power nap) σε ασφαλές σημείο είναι αρκετά ωφέλιμος, καθώς προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχιση του ταξιδιού, χωρίς τις παρενέργειες ενός βαθύ ύπνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, σημαντική είναι η αποφυγή βαριών γευμάτων πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή ενεργειακών ποτών, καθώς η δράση τους είναι πρόσκαιρη και η πτώση που ακολουθεί μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Πρέπει επίσης να δίνεται προσοχή σε φάρμακα που προκαλούν υπνηλία, ενώ είναι υψίστης σημασίας να διατηρείται η θερμοκρασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου σε επίπεδο που δεν θα «νανουρίζει» τον οδηγό.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ