Ελλάδα: Τι είναι η «ιρλανδική διάβαση» – Γιατί είναι επικίνδυνη

irlandiki diavasi

Το ελληνικό επαρχιακό δίκτυο είναι γεμάτο από ιρλανδικές διαβάσεις που παρότι αποτελούν μια φθηνή λύση εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους.

Το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι γέφυρες δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεδομένου ότι αποτελούν τις κατεξοχήν υποδομες μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ζεύξη δύο σημείων πάνω από τα οποία μπορεί να υπάρχει νερό, χαράδρα κ.ο.κ.

Στην Ελλάδα, η ιστορία των γεφυρών κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια, διευκολύνοντας σε θεαματικό βαθμό τις μετακινήσεις των πολιτών. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα σημεία, όπου, λόγω κόστους, η κατασκευή γεφυρών αποδείχθηκε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

Ως μεσοβέζικη λύση, σε πολλές περιπτώσεις – και δη στο επαρχιακό δίκτυο - προτάθηκαν οι λεγόμενες «ιρλανδικές διαβάσεις», δηλαδή τσιμεντένιες διαβάσεις που δημιουργήθηκαν σε πρόχειρο τρόπο για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων και των φορτηγών σε χειμάρρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλαδή, για λόγους κόστους, αντί να κατασκευαστεί γέφυρα, προτιμήθηκε η ρίψη ασφάλτου ή τσιμέντου ώστε τα καλοκαίρια ή γενικά σε εποχές που ο χείμαρρος δεν έχει πολλά νερά να διαβαίνουν με στοιχειώδη ασφάλεια αυτοκίνητα και πεζοί.

Στον αντίποδα, η διέλευση από τις συγκεκριμένες διαβάσεις πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία όταν εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, δεδομένου ότι το όχημα μπορεί να πασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, το νερό ενδέχεται να «κουβάλησε» πέτρες πάνω στην ιρλανδική διαβάση, οι οποίες λόγω της αύξησης στης στάθμης του νερού δεν είναι ορατές από τον οδηγό και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συγκεκριμένες πρόχειρες διαβάσεις ονομάστηκαν «ιρλανδικές» μιας και στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο, οι Ιρλανδοί δημιουργούσαν τέτοιου τύπου κατασκευές, με σκοπό να... ξεγελάσουν τους Βρετανούς. Αυτό διότι όταν έβρεχε, οι διαβάσεις σκεπάζονταν από νερό και γίνονταν αόρατες, οπότε οι Βρετανοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να διαβούν τον ποταμό.

Το ελληνικό επαρχιακό δίκτυο βρίθει από ιρλανδικές διαβάσεις, μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Ιτέα Έβρου. Η συγκεκριμένη διάβαση έφερε σημαντικές φθορές και ως εκ τούτου υποβλήθηκε σε ανακατασκευή.

Δείτε το πριν και το μετά

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ