
Το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι παράνομη η ανάρτηση μία ώρα πριν της σύμβασης μίσθωσης στο Ψηφιακό Μητρώο.
Ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας στις Ενοικιάσεις ΙΧ με οδηγό θα προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει οι εταιρείες του κλάδου.
Το θέμα που έχει προκύψει πλέον είναι πόσο γρήγορα θα εφαρμοστεί η Απόφαση του ΣτΕ στην πλατφόρμα καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στους δημοφιλείς προορισμούς και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό κινδυνεύουν με την επιβολή υπέρογκων προστίμων που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 6.000 ευρώ!
BUY NOW
Πιο συγκεκριμένα με την Απόφαση 625/2025 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις συμβάσεις ολικής εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως που συνάπτονται στα νησιά της χώρας από 1η Απριλίου έως και 31η Οκτωβρίου αναφορικά με την υποχρέωση ανάρτησης των στοιχείων της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης στο Ψηφιακό Μητρώο του άρ. 20 ν. 4530/2018 τουλάχιστον 60 λεπτά προ της ώρας έναρξης αυτής (Υ.Α. 158568/16.7.2024).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, η ρύθμιση κρίνεται μη νόμιμη, «διότι δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα του εισαγομένου περιορισμού στην άσκηση της σχετικής δραστηριότητας για την εξυπηρέτηση του επιδιωκομένου σκοπού».
Επίσης το ΣτΕ με την Απόφαση ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί η υποχρέωση ανάρτησης της σύμβασης να έχει οριστεί σε τουλάχιστον 1 ώρα πριν την έναρξη υπερβαίνοντας ακόμη και το συνολικό χρόνο μεταφοράς των επιβατών στους προορισμούς τους!
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που παρέχεται στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με το άρ. πρώτο παρ. Η υποπαρ. Η.2 περ. 1 εδ. τελ. του ν. 4093/2012 για τη ρύθμιση των αναγκαίων ζητημάτων σχετικά με τις συμβάσεις ολικής εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό, οι οποίες συνάπτονται για την εξυπηρέτηση μεταφορικών αναγκών στα νησιά της χώρας, πλην Κρήτης και Εύβοιας, κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, είναι μεν δυνατόν να εξειδικεύεται και η απαίτηση της προκράτησης με τη θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το οποίο πρέπει υποχρεωτικώς να μεσολαβεί μεταξύ της σύναψης και της έναρξης εκτέλεσης της σύμβασης εκμίσθωσης.

Όπως κρίθηκε, όμως, με την 656/2024 απόφαση του Δικαστηρίου, το θεσπιζόμενο για την προκράτηση χρονικό διάστημα πρέπει να είναι εύλογο, να τελεί σε αντιστοιχία τόσο προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, όσο και προς τις συνθήκες μεταφοράς επιβατών από τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και να μην συνεπάγεται δυσανάλογο περιορισμό στην άσκηση της οικείας οικονομικής δραστηριότητας.
Περαιτέρω δε, πρέπει να προκύπτουν τα κριτήρια και οι εκτιμήσεις, στις οποίες στηρίχθηκε ο κανονιστικός νομοθέτης για τη θέσπιση του συγκεκριμένου χρόνου προκράτησης. Εν προκειμένω, με την προσβαλλόμενη απόφαση προβλέπεται χρόνος προκράτησης εξήντα λεπτών (αντί των δύο ωρών που είχε προβλεφθεί με την υπ’ αριθμ. 154785/15.5.2023 υπουργική απόφαση).

Αναφέρεται δε στο προοίμιο της προσβαλλομένης, ότι για τη θέσπιση της σχετικής ρυθμίσεως ελήφθησαν υπ’ όψιν οι συνθήκες παροχής του μεταφορικού έργου στις περιοχές της χώρας, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο. Με τη γενική και αόριστη αυτή αναφορά, όμως, που έχει περιληφθεί στην προσβαλλόμενη πράξη δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αναγκαιότητα και η αναλογικότητα της θεσπιζόμενης ρύθμισης, εφ’ όσον δεν προκύπτουν τα συγκεκριμένα στοιχεία που εκτιμήθηκαν από τον κανονιστικό νομοθέτη.
Ούτε, άλλωστε, από στοιχεία που συνοδεύουν την προσβαλλόμενη πράξη προκύπτει ότι εκτιμήθηκαν πρόσφορα σχετικά δεδομένα (όπως, ενδεικτικά, στατιστικά δεδομένα από την ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από το Ψηφιακό Μητρώο του άρθρου 20 του ν. 4530/2018, δεδομένα σχετικά με τις τοπικές συνθήκες και τον απαιτούμενο, βάσει των συνθηκών αυτών, χρόνο απόκρισης σε αιτήματα για την έναρξη εκτέλεσης της σύμβασης εκμίσθωσης, ανάλογα και με το είδος των πραγματοποιούμενων διαδρομών, δεδομένα σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των αναγκών του επιβατικού κοινού στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο από τα εν γένει διαθέσιμα μεταφορικά μέσα κ.ά.).

Ως εκ τούτου, δεν τεκμηριώνεται ότι ο θεσπιζόμενος χρόνος προκράτησης περιορίζεται στο μέτρο που είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση επαρκούς διάκρισης μεταξύ των δραστηριοτήτων των ταξί και των Ε.Ι.Χ. οχημάτων που εκμισθώνονται με οδηγό, χωρίς να συνεπάγεται δυσανάλογο περιορισμό στην άσκηση της οικείας οικονομικής δραστηριότητας (δηλαδή, της εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό) και να αντιστρατεύεται την επιδίωξη του νομοθέτη να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους εξυπηρέτησης των αυξημένων μεταφορικών αναγκών στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο, με την δραστηριοποίηση και αυτής της κατηγορίας οχημάτων (Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων που εκμισθώνονται με οδηγό).
Συνεπώς, εφ’ όσον δεν προκύπτει ότι με την επίμαχη ρύθμιση που εισάγεται με την προσβαλλόμενη απόφαση υπηρετείται κατά τρόπο αναλογικό ο επιδιωκόμενος σκοπός, η ρύθμιση αυτή δεν έχει τεθεί νομίμως».