Τι αλλάζει στην ενοικίαση ΙΧ με οδηγό;

vip-van-100

Εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θέτει νέους όρους για τους κατόχους των δημοφιλών τουριστικών vans.

Νέους όρους και προϋποθέσεις στην ενοικίαση επιβατικού αυτοκινήτου με οδηγό θέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο μεταφοράς επιβατών πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω προκράτησης η οποία μάλιστα έχει αναρτηθεί στο online σύστημα αρκετές ώρες πριν την επιβίβαση των πελατών.

Μάλιστα στην υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζεται ότι όλα τα στοιχεία της σύμβαση ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό θα πρέπει να είναι αναρτημένα στο ηλεκτρονικό Μητρώο τουλάχιστον 3 ώρες πριν την επιβίβαση των πελατών στο van!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι το Μητρώο επιτρέπει την τροποποίηση των στοιχείων και σύμφωνα με το Υπουργείο δεν υπάρχει πρόβλημα να τροποποιηθεί η ώρα και η ημερομηνία της αναρτημένης σύμβασης.

Επίσης επισημαίνεται ότι ο οδηγός θα πρέπει να φέρει εντός του οχήματος είτε αντίγραφο της σχετικής έγγραφης σύμβασης που η επιχείρηση συνάπτει με τον μισθωτή είτε τη σχετική διατακτική ταξιδιού/μεταφοράς (voucher) που εκδίδονται από το τουριστικό γραφείο.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 800 ευρώ και διοικητική κύρωση αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) για χρονικό διάστημα 30 ημερών.

Στελέχη από τον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις νέες ρυθμίσεις και επισημαίνουν στο Carandmotor.gr ότι: «Για ακόμη μια φορά οι τουριστικές επιχειρήσεις (Τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων) βρίσκονται εν μέσω της σεζόν με νομοθετικές αλλαγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε φορά που υπάρχουν εκλογές οι τουριστικές επιχειρήσεις που ασκούν την δραστηριότητα εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με οδηγό έρχονται προς τετελεσμένων αποφάσεων και καλούνται να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν με την απειλή τεράστιων προστίμων.

Σήμερα το ΥΠΥΜΕ εξέδωσε μια διευκρινιστική απόφαση άνευ ουσίας, κατά τα λεγόμενα των επαγγελματιών του χώρου των τουριστικών επιχειρήσεων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία, μιας και η διευκρινιστική αυτή δεν λέει τίποτα παραπάνω από αυτά που αναφέρουν οι 25 Νόμοι, 10 εγκύκλιοι και καμία 30αριά διευκρινιστικές αποφάσεις που διέπουν την υπηρεσία αυτή.

Μαζί με αυτή το ΥΠΥΜΕ εξέδωσε και μια εγκύκλιο, η οποία κατά τα λεγόμενα του Υπουργείου είναι μια εγκύκλιος για να βάλει φρένο στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για Ταξί και σε όλες τις εταιρείες διαμεσολάβησης. Αυτό μπορεί να επηρεάζει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Ταξί και τον κάθε φορέα διαμεσολάβησης αλλά ταυτόχρονα έρχεται και βάζει εμπόδια στην λειτουργία πολλών τουριστικών γραφείων που βρίσκονται σε λιμάνια, και δουλεύουν με τις κρουαζιέρες, όπου κατά την άφιξη πολλών κρουαζιερόπλοιων σαν τουριστικά γραφεία πουλούσαν εκδρομές, που είναι οι μοναδικές νόμιμες επιχειρήσεις που μπορούν να το πράττουν αυτό. Φανταστείτε κάποιοι τουρίστες να αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο να πηγαίνουν στο τουριστικό γραφείο που βρίσκεται εντός του λιμένα και να ζητάνε από το γραφείο να κάνουν μια περιήγηση. Στην περίπτωση αυτή, με αυτή την εγκύκλιο ο πράκτορας θα πρέπει να απαντήσει ότι δεν μπορεί αν δεν περάσουν 3 ώρες! Στην περίπτωση αυτή ο πελάτης θα αναζητήσει άλλους τρόπους να κάνει την περιήγησή του χάνοντας τον πελάτη το τουριστικό γραφείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλο αυτό έγινε στον κλάδο των ΕΔΧ Ταξί με σκοπό να τους προστατέψει από τις πλατφόρμες Ταξί αλλά δυστυχώς αυτή η ρύθμιση παίρνει μπάλα και πολλά τουριστικά γραφεία.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε υπουργική απόφαση όπου όριζε την ελάχιστη μίσθωση των Ε.Ι.Χ. στα 180 ευρώ και τώρα έρχεται η τωρινή κυβέρνηση έξι ημέρες πριν τις εκλογές και αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν εκδίδει εγκύκλιο που λέει στα τουριστικά γραφεία αν μπει πελάτης στο γραφείο σας πείτε του να έρθει σε τρεις ώρες!

Πάντως αν κάποιος ήθελε να βάλει ένα φρένο στις πλατφόρμες Ταξί θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ανάκληση των αδειών σε όλους τους διαμεσολαβητές

Ειδικότερα η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναγράφει ότι: «Εκμίσθωση Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκίνητων με οδηγό

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια ερωτημάτων και αναφορών που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με το τρόπο μεταφοράς επιβατών με Επιβατηγά Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ). αυτοκίνητα που εκμισθώνονται με οδηγό, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

1. Το έργο της μεταφοράς επιβατών με Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα που εκμισθώνονται με οδηγό αφορά στην ολική εκμίσθωση αυτού μέσω προκρατήσεως, με αντίστοιχη σύμβαση συγκεκριμένης ελάχιστης διάρκειας και συγκεκριμένου ελάχιστου τιμήματος, απαγορευομένης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο με τα αυτοκίνητα αυτά. Οι διατάξεις που αφορούν σε αυτό περιλαμβάνουν την Υποπαράγραφο Η2 του Ν. 4093/2012 (Α’ 222) και το άρθρο 21 του Ν. 4530/2018 (Α’ 59).

Περαιτέρω, θέματα ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την ενοικίαση Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητων με οδηγό, ρυθμίζονται με τα άρθρα 13, 18 και 20 του Ν. 4530/2018. Σχετική είναι και η υπ. αριθμ. Α/50427/2440/2018 «Διακριτικά γνωρίσματα των εκμισθωμένων Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκίνητων με οδηγό της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Η.2. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’/222) όπως ισχύει» (Β’ 4535) ΥΑ.

2. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συμβάσεις εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. οχήματος με οδηγό αναρτώνται στο Ψηφιακό Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το Μητρώο αυτό επιτρέπει, προ της παρόδου της εκ του νόμου οριζόμενης ελάχιστης διάρκειας της σύμβασης, την τροποποίηση των στοιχείων που έχει καταχωρηθεί. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται και η ημερομηνία και ώρα έναρξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, δεν υπάρχει κώλυμα και μπορεί να τροποποιηθεί η καταχωρηθείσα ημερομηνία και ώρα έναρξης ανηρτημένης σύμβασης ενοικίασης Ε.Ι.Χ. οχήματος με οδηγό, πριν τη λήξη της, σε περίπτωση καθυστερήσεων στις αφίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας.

3. Το μεταφορικό έργο των Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων συνίσταται, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α’ 82), στην εκτέλεση διαδρομών, όπου έναρξη αυτής θεωρείται το σημείο επιβίβασης του επιβάτη και τέλος αυτής είναι το σημείο αποβίβασης του επιβάτη (άρθρο 82). Ο επιβάτης έχει υποχρέωση καταβολής κομίστρου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 105, όπως ειδικότερα καθορίζεται με την υπ. αριθμ. 191200/2022 (Β’ 3136) απόφαση.

4. Λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο προκύπτει ότι η εκτέλεση διαδρομών για τη μεταφορά επιβατών αποτελεί έργο που έχει ανατεθεί αποκλειστικά στα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα. Το έργο των Ε.Ι.Χ αυτοκίνητων που εκμισθώνονται με οδηγό συνίσταται στην μεταφορά επιβατών μέσω σύμβασης μίσθωσης με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, το σημείο έναρξης, το σημείο επιβίβασης του επιβάτη, η διάρκεια και το τίμημα της μίσθωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με την εκμίσθωση (Ε.Ι.Χ.) αυτοκίνητων με οδηγό δεν υπάρχει πρόβλεψη καταγραφής σημείου αποβίβασης. Άρα η μίσθωση επιβατικού οχήματος με οδηγό πρέπει να γίνεται με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία δεδομένου ότι ο επιβάτης κατά τη διάρκεια της μίσθωσης έχει δικαίωμα επιλογής του τόπου προορισμού του εντός της προβλεπόμενης διάρκειας της μίσθωσης.

5. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις υπ. αριθμ. Α/50427/2440/2018 ΚΥΑ και της περ. 5Α της υποπαραγράφου Η2 του ν.4093/2012, ο οδηγός πρέπει να φέρει εντός του οχήματος είτε αντίγραφο της σχετικής έγγραφης σύμβασης που η επιχείρηση συνάπτει με τον μισθωτή είτε τη σχετική διατακτική ταξιδιού/μεταφοράς (voucher) που εκδίδονται από το τουριστικό γραφείο.»

Η υπουργική Απόφαση του ΥΠΥΜΕ αναγράφει ότι: «Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Η παρούσα εφαρμόζεται σε όλες τις συμβάσεις ολικής εκμίσθωσης Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκινήτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως της περ. 1 της Υποπαραγράφου Η2 της παραγράφου Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρθρο 2

Κανόνες εφαρμογής

1. Ως ώρα έναρξης της μίσθωσης λογίζεται η ώρα αναχώρησης του Ε.Ι.Χ. οχήματος από το σημείο έναρξης της μίσθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4530/2018 (Α’ 59)

2. Όλα τα στοιχεία της σύμβαση ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό αναρτώνται υποχρεωτικώς με ευθύνη των εκμισθωτών ή σε περίπτωση διαμεσολάβησης κατά το άρθρο 13 του ν. 4530/2018 και των φορέων διαμεσολάβησης, στο Ψηφιακό Μητρώο των άρθρων 18 και 20 του Ν. 4530/2018, τουλάχιστον 3 ώρες προ της ώρας έναρξης αυτής.

3. Απαγορεύεται στα οχήματα του άρθρου 1 η καθ' οιονδήποτε τρόπο προσέγγιση πελατών όταν αυτά βρίσκονται σε κίνηση ή σε οποιουσδήποτε χώρους στάσης και στάθμευσης.

Άρθρο 3

Διοικητικές κυρώσεις

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του άρθρου 2 επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα ελέγχου, ήτοι την Αστυνομία και το Λιμενικό – Ελληνική Ακτοφυλακή για τους χώρους ευθύνης του, καθώς και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τα πρόστιμα της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν. 4530/2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρθρο 4

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπ. αριθμ οικ.Α/46629/2215/18 απόφαση «Καθορισμός κανόνων λειτουργίας για την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 219Α του ν. 4512/2018 (Α' 5), όπως ισχύει» (Β’ 2311).»

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ