Θησαυρός-μαμούθ κρύβεται κάτω από μια τοξική λίμνη -Πού βρίσκεται

salton sea λίθιο

Ένα σύγχρονο El Dorado φαίνεται πως βρίσκεται στο έδαφος των ΗΠΑ, προβάλλοντας ικανό να δώσει πρωτοφανή ώθηση στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης.

«Ο πράσινος θησαυρός κάτω από μια τοξική λίμνη» τιτλοφορείται άρθρο του CBC για τα τεράστια αποθέματα λιθίου που κρύβονται στη λίμνη Salton Sea, τη μεγαλύτερη μάζα νερού στην Καλιφόρνια που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για τους αστέρες του Hollywood.

Η λίμνη σχηματίστηκε από μια εισροή νερού από τον ποταμό Κολοράντο το 1905. Δίχως, όμως, εκροή, η λίμνη αποτέλεσε επί δεκαετίες πεδίο γεωργικής απορροής από γειτονικές φάρμες οδηγώντας σε μια έκρηξη ασθενειών, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αρχίσει να στεγνώνει -μεταξύ άλλων- εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ένα τρίτο του νερού της λίμνης έχει εξαφανιστεί, εκθέτοντας 100 τ. χλμ. μολυσμένων ιζημάτων και τοξικής σκόνης, με το νερό της λίμνης να έχει καταστεί δύο φορές πιο αλμυρό απ’ ότι αυτό του Ειρηνικού Ωκεανού.

salton sea

Σε αυτή την τοξική λίμνη, ωστόσο, κρύβονται τεράστιες ποσότητες λιθίου, με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, να έχει περιγράψει τη λίμνη ως τη «Σαουδική Αραβία του Λιθίου». Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμάει ότι υπάρχουν 3.400 κιλοτόνοι λιθίου κάτω από τη λίμνη, αρκετοί για την παραγωγή μπαταριών για 375 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή περισσότερα από τον συνολικό αριθμό οχημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, εξαγωγή λιθίου δεν έχει υλοποιηθεί σε εμπορικό επίπεδο, με τρεις εταιρείες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, και το προβάδισμα να έχει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, η Energy Source Minerals, εν μέρει διότι λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας στη λίμνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία, μάλιστα, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνολογία για την εξαγωγή του λιθίου απευθείας από ακατέργαστη άλμη.

salton sea

Πρόκειται για μια διαδικασία φιλτραρίσματος της άλμης που επιτρέπει στην εταιρεία να εξάγει περίπου το 90% του λιθίου που συγκεντρώνεται σε αυτή. Στη συνέχεια η άλμη εγχέεται ξανά κάτω από το έδαφος, όπως αναφέρει στο CBC ο Ντέβις Ντικ, Chief Development Officer στην Energy Source Minerals, ο οποίος υποστηρίζει ότι η εν λόγω μέθοδος άμεσης εξαγωγής του λιθίου από τη Salton Sea θα την αναδείξει σε ένα από τα φιλικότερα προς το περιβάλλον κοιτάσματα λιθίου παγκοσμίως.

«Θα παράγουμε περίπου 20.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου που είναι αρκετοί για την κατασκευή περίπου 500.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως», ανέφερε στο CBC ο Ντέιβις Ντικ ο οποίος εκτιμάει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Salton Sea θα χαρίσει τεράστια οφέλη στις ΗΠΑ με βασικότερο όλων την απεξάρτησή της από την Κίνα που κυριαρχεί στους τομείς της εξόρυξης και διύλισης λιθίου, αλλά και στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ