Παίρνει μπρος ο τεράστιος ενεργειακός θησαυρός που αλλάζει τις ισορροπίες -Πού βρίσκεται

κοίτασμα σπάνιων γαιών

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η αξιοποίηση του κοιτάσματος-μαμούθ που μπορεί να αναδείξει τις ΗΠΑ σε πρωταγωνιστή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Την απαραίτητη οικονομική ένεση προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κοιτάσματος Thacker Pass που εμπεριέχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα λιθίου στη Βόρεια Αμερική έλαβε η καναδική εταιρεία Lithium Americas.

Το κοίτασμα βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ, και αναμένεται να συνδράμει καθοριστικά στη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Μπάιντεν συμφώνησε να παρέχει δάνειο ύψους 2,26 δισεκ. ευρώ (2,08 δισεκ. ευρώ, με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) στην εταιρεία για την κατασκευή εργοστασιών παραγωγής και επεξεργασίας λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ομοσπονδιακή επένδυση σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για την ηλεκτροκίνηση μέταλλο, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

λίθιο thacker pass

Σημειώνεται ότι η παραγωγή λιθίου στη Νεβάδα ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το έτος 2026, αλλά το χρονοδιάγραμμα εκτροχιάστηκε λόγω δικαστικών διαμαχών με φυλές ιθαγενών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και εξαιτίας κάποιων εμποδίων που προέκυψαν με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Η παραγωγή λιθίου στο Thacker Pass αναμένεται τώρα να ξεκινήσει σε πλήρη κλίμαακα το 2028.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία αναφέρει ότι το κόστος για την υλοποίησης της επένδυσης έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό φτάνοντας πλέον στα 2,93 δισεκ. δολάρια έναντι 2,27 δισεκ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Σε πρώτη φάση, στο Thacker Pass θα παράγονται περίπου 40.000 τόνοι ανθρακικού λιθίου ετησίως που θα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 1.800 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 360 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να παράγει σε ετήσια βάση λίθιο που είναι αρκετό για την κατασκευή μπαταριών για 800.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

λίθιο

Η General Motors, η οποία έχει επενδύσει 650 εκατ. δολάρια στη Lithium Americas, έχει συμφωνήσει να απορροφά το 100% του παραγώμενου λιθίου από το ορυχείο για διάστημα 15 χρόνων μετά την έναρξη της παραγωγής.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lithium Americas, Jonathan Evans, «το ομοσπονδιακό δάνειο αποτελεί ορόσημο για το κοίτασμα Thacker Pass, μιας και θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης εγχώριας ανάγκης για λίθιο και θα ενισχύσει την ασφάλεια του αμερικανικού έθνους».

Μην ξεχνάμε ότι σήμερα περίπου το 65% του λιθίου υποβάλλεται σε επεξεργασία στην Κίνα, αν και η παραγωγή λιθίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 13 φορές, χάρη στις εκπτώσεις φόρου και άλλες επιδοτήσεις που προβλέπονται στον νόμο του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού, όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Jennifer Granholm.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ