Νέο τεράστιο κοίτασμα «λευκού χρυσού» αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες -Πού βρίσκεται

Ένα γιγαντιαίο κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κίνα, που μπορεί να αναδιαμορφώσει άρδην την αυτοκινητοβιομηχανία και τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Στην κεντρική επαρχία Χουνάν της Κίνας ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα, το οποίο είναι ικανό να επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο την πορεία της ηλεκτροκίνησης. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για 490 εκατομμύρια τόνοι λιθιούχου μεταλλεύματος, που μπορούν να αποδώσουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους οξειδίου του λιθίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητική ομάδα γεωλόγων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών απεικόνισης υπόγειων δομών. Το πέτρωμα είναι μεταμορφωμένος γρανίτης, που εκτός από λίθιο περιέχει κασσίτερο και βολφράμιο. Το σημαντικό είναι ότι το κοίτασμα δεν απαιτεί την εξόρυξη μέσω αλατούχων λιμνών, όπως συμβαίνει στη Νότια Αμερική, αλλά αξιοποιεί μηχανικές μεθόδους, οι οποίες είναι ταχύτερες και πιο οικονομικές.
BUY NOW
Η τοποθεσία, κοντά στο Τσεντζού, διαθέτει ανεπτυγμένη βιομηχανική υποδομή, πράγμα που σημαίνει ότι το λίθιο μπορεί να εξορυχθεί, να επεξεργαστεί και να ενσωματωθεί σε μπαταρίες χωρίς να φύγει καν από την ευρύτερη περιοχή. Αυτό προσφέρει στην Κίνα στρατηγικό πλεονέκτημα στον αγώνα για σταθερές εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ το γεγονός ότι η διαδικασία απαιτεί λιγότερο νερό και μικρότερες μεταφορές, τη καθιστά πιο «πράσινη».

Σήμερα, η Κίνα ελέγχει ήδη πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγικής δυναμικότητας διύλισης λιθίου, αλλά στηρίζεται σε εισαγωγές από Χιλή, Αυστραλία και Αφρική. Ο νέος πόρος μπορεί να μειώσει την εξάρτηση αυτή και να ενισχύσει την αυτάρκειά της. Παράλληλα, η ζήτηση για λίθιο εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί, καθώς η ηλεκτροκίνηση και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας επεκτείνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Επισήμως, το μερίδιο της Κίνας στα παγκόσμια αποθέματα λιθίου ξεπερνά το 16%, αν και διεθνείς εκτιμήσεις παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, κατατάσσοντας χώρες όπως η Βολιβία και η Αυστραλία υψηλότερα.

Η σημασία της ανακάλυψης δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Δύση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη χώρα της Ασίας κι να αναπτύξει εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού, με ΗΠΑ και ΕΕ να επενδύουν συνεχώς σε νέα projects.
Ωστόσο, η Κίνα, με το τεχνολογικό της προβάδισμα και την ολοκληρωμένη βιομηχανική της αλυσίδα, ενισχύει περαιτέρω την κυριαρχία της. Μάλιστα το νέο αυτό κοίτασμα στη Χουνάν είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη «τρέχουν» έρευνες σε Θιβέτ και άλλες περιοχές.