renault 4

Τέλος τα τρόλεϊ από τους δρόμους της Αθήνας -Ποια είναι τα νέα οχήματα που θα τα αντικαταστήσουν

Trolley (1)

Έπειτα από επτά δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας, η αποξήλωση των καλωδίων των τρόλεϊ σηματοδοτεί την ανανέωση των δημόσιων μαζικών μετακινήσεων, ωστόσο το ιστορικό μέσο δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Η αρχή του «ξηλώματος» των γραμμών των τρόλεϊ έγινε από τον Πειραιά, όπου το πυκνό δίκτυο δημιουργούσε ανέκαθεν σειρά πρακτικών προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων και στις υποδομές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τραμ, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να φτάνει μέχρι το λιμάνι, όμως δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει αυτή τη διαδρομή λόγω της εμπλοκής με τα καλώδια των τρόλεϊ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΟΣΥ, από τα συνολικά 143 χιλιόμετρα δικτύου τρόλεϊ, περίπου το 70% θα καταργηθεί. Το υπόλοιπο θα παραμείνει μόνο σε βασικές οδικές αρτηρίες, όπου θα μετακινηθούν τα τρόλεϊ που σήμερα εξυπηρετούν περιοχές από τις οποίες τα καλώδια θα απομακρυνθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως αποτέλεσμα η συχνότητα των δρομολογίων θα αυξηθεί στις γραμμές που θα διατηρηθούν, κάνοντας το μέσο ακόμα πιο φιλικό προς τον χρήστη. Έτσι το τρόλεϊ δεν θα χαθεί οριστικά από τους δρόμους της Αθήνας, ενώ μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένεται και η προκήρυξη ενός διαγωνισμού για την προμήθεια νέων τρόλεϊ.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων των δημόσιων συγκοινωνιών που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμών που αφορούν την προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων και λεωφορείων υδρογόνου κυψελών καυσίμου, αλλά και 38 νέων τρόλεϊ τεχνολογίας IMC (In-Motion Charging).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εν λόγω τρόλεϊ διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία, η οποία φορτίζει εν κινήσει όταν το όχημα είναι συνδεδεμένο στα εναέρια καλώδια, και παρέχει τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, χωρίς δηλαδή να εξαρτώνται από το δίκτυο καλωδίων, για απόσταση που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα.

Σταδιακά, στις γραμμές που καταργούνται τα καλώδια, τη θέση των παλιών τρόλεϊ παίρνουν νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνονται στον στόλο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ