Τέλος τα διόδια στις Εθνικές Οδούς -Ποιοι κάνουν την αρχή

Τέλος τα διόδια στην Ισπανία

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι πολίτες της Ισπανίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το εθνικό δίκτυο της χώρας χωρίς πληρώνουν διόδια μετά και το πράσινο φως που πήρε η ισπανική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

Το προνόμιο να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας τους χωρίς να πληρώνουν διόδια θα απολαμβάνουν οι Ισπανοί από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Η είδηση ήρθε από τις Βρυξέλλες και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και ενέκρινε το πλάνο ανάκαμψης που κατέθεσε η ισπανική κυβέρνηση και ταυτόχρονα την εκταμίευση του ποσού των 93,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διόδια Ισπανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης Ευρωπαίων αξιωματούχων να δημιουργήσουν αντικίνητρα στη χρήση των αυτοκινήτων με τη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων, η στρατηγική που πρόκειται να ακολουθηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια αντιστράφηκε πλήρως καθώς αναγνωρίστηκε η ανάγκη ελάφρυνσης των ιδιοκτητών οχημάτων μετά και το ράλι το οποίο σημειώθηκε στις τιμές των υγρών καυσίμων εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Αντί λοιπόν να αυξηθούν οι σταθμοί διοδίων στο εθνικό δίκτυο της Ισπανίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 πρόκειται να καταργηθούν, με τους Ισπανούς να ακολουθούν το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας.

Διόδια Ισπανία

To πράσινο φως δόθηκε από τις Βρυξέλλες μετά και τη δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα προωθούν τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, ενώ από το 2027 θα επιβληθεί επιπλέον φόρος τόσο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων όσο και σε νοικοκυριά, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τους εκλυόμενους ρύπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία διοδίων από τους δρόμους της Ισπανίας αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα για τους χρήστες του εθνικού δικτύου και ένα παράδειγμα για το πώς και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ