Τέλος στα διπλώματα οδήγησης για τους 70χρονους -Τι αλλάζει στις κατηγορίες και τις εξετάσεις

Ηλικιωμένοι οδηγοί

Στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας διπλωμάτων οδήγησης για τους ηλικιωμένους προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυστηροποιώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία των εξετάσεων για εκείνους που έχουν υπερβεί τα 70 έτη.

Το μείζον πρόβλημα της πρόκλησης σοβαρών τροχαίων από ηλικιωμένους οδηγούς καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεσπίζοντας νέους κανόνες και αυστηρότερες διαδικασίες ανανέωσης των αδειών οδήγησης όσων έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωση αφορά στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αδειών οδήγησης, την οποία θα αποκτά κανείς μετά και τη συμπλήρωση του 70 έτους.

Ουσιαστικά δεν θα πρόκειται για μια τυπική ανανέωση αλλά για μια πλήρη επανεξέταση των ικανοτήτων ενός οδηγού, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή που ο οδηγός θα περνά με επιτυχία όλες τις εξετάσεις, τότε θα αποκτά μια νέα άδεια οδήγησης με πενταετή ισχύ. Μετά το τέλος αυτής της πενταετίας, ο οδηγός θα καλείται να επαναλαμβάνει τη διαδικασία ώστε να πιστοποιείται εκ νέου η ικανότητά του να κινεί με ασφάλεια ένα όχημα.

Απαραίτητες για την απόκτηση-ανανέωση της άδειας οδήγησης για οδηγούς άνω των 70 ετών θα είναι και οι ιατρικές εξετάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα αν πρόκειται να αυστηροποιηθούν και αυτές στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας οδήγησης των ηλικιωμένων.

Μια ακόμα παράμετρος που δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα είναι αν η επερχόμενη αλλαγή στα διπλώματα οδήγησης πρόκειται να φέρει και ένα ανώτατο ηλικιακό όριο για τους οδηγός, πέρα του οποίου κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να αποκτά ή να ανανεώνει το δίπλωμα οδήγησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να θυμίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι αν και εφόσον περνά με επιτυχία τις προβλεπόμενες εξετάσεις, μπορεί ανεξαρτήτως ηλικίας να επιστρέψει στον δρόμο.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα με αρνητικούς πρωταγωνιστές ηλικιωμένους οδηγούς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητήσει μια ευρέως αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, υπάρχουν χώρες που αντιδρούν στην επερχόμενη αλλαγή στη διαδικασία απόκτησης-ανανέωσης διπλώματος για τους ηλικιωμένους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Βελγίου.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ