Τέλος η πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα -Πότε θα είναι έτοιμη η νέα

Γέφυρα Ευρώτα

Με μια νέα γέφυρα, που θα αντικαταστήσει την ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη και επικίνδυνη τωρινή μεταλλική υποδομή, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της περίφημης γέφυρας του Ευρώτα, στη Σκάλα Λακωνίας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη θεμελίωση της νέας γέφυρας, το Σάββατο 13 Μαϊου, ύστερα και από την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας και των γεωτεχνικών γεωτρήσεων.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της νέας γέφυρας να πραγματοποιηθεί σε 18 μήνες από τη θεμελίωσή της, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2024.

Σκάλα γέφυρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 4.465.000 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται κατασκευή οδικών και τεχνικών έργων συνολικού μήκους 310 μέτρων και ειδικότερα την κατασκευή νέας γέφυρας μήκους 90 μέτρων στον ποταμό Ευρώτα και την συναρμογή της με το υφιστάμενο εθνικό οδικό δίκτυο.

Η νέα γέφυρα θα κατασκευαστεί δίπλα στην υπάρχουσα παλαιά μεταλλική γέφυρα και σε απόσταση περίπου 11,50 μέτρων νοτιοανατολικά από τον άξονα της τελευταίας μέχρι τον άξονα της νέας γέφυρας.

Σκάλα γέφυρα

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νέας γέφυρας, ο φορέας του καταστρώματος θα είναι σύμμικτος και θα αποτελείται από χαλύβδινες δοκούς ενσωματωμένες εντός οπλισμένου σκυροδέματος.

Το κατάστρωμα της νέας γέφυρας θα έχει πλάτος κυκλοφορίας οχημάτων 9 μέτρων και εκατέρωθεν αυτού προβλέπεται η κατασκευή δυο πεζοδρομιών πλάτους 2,10 μέτρων έκαστο, για την ασφαλή κυκλοφορία και των πεζών.

Γέφυρα Ευρώτα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα τοποθετηθεί, επίσης, η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή διαγραμμίσεις, στηθαία ασφαλείας και πινακίδες, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και τη διασφάλιση της ομαλής συνύπαρξής τους με τους πεζούς.

Αναφορικά με την παλιά γέφυρα, αυτή δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά θα αποκατασταθεί ώστε να αξιοποιηθεί ως πεζογέφυρα. Επιπροσθέτως, θα γίνουν εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου/ψυχαγωγίας, προσφέροντας στους πολίτες μια καλαίσθητη υποδομή.

Γέφυρα Ευρώτα

Η υφιστάμενη παλαιά γέφυρα, εξυπηρετούσε επί πολλές δεκαετίες αγόγγυστα τα διερχόμενα οχήματα, αλλά εδώ και χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλη, μιας και φέρει σημαντικές φθορές.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ